Monday, November 29, 2010

Saya Ada Penyembur Lada!


Assalamualaikum...


Aku dah ada benda ni;



Penyembur lada...skema betul nama dalam BM

Sekali tengok macam keychain. Dua kali tengok macam botol perfume or botol deodorant or breath freshener (betul ke term ni?). Sebenarnya, ini la orang panggil pepper spray ye kawan-kawan. Beli ni masa shopping kat Mines hujung minggu hari tu. Harga RM 24.90 satu. Ada lagi yang lebih mahal, tapi aku tak mampu. Lain la kalau encik bakal suami nak sponsor. Tapi dia buat-buat tak tahu..huhuhu.. Takpe, aku faham. My safety, my money.

Sebenarnya encik bakal suami dah lama suruh aku beli benda kecik ni.


"Saya tak berapa berkenan awak pegi mana-mana sorang diri. Beli pepper spray"


"Jalan laju-laju masa balik dari lab. For your safety. Kalau ada pepper spray, ada jugak protection kalau kena kejar kat monyet. Ini tak"


"Sambil keluar tengok movie ngan kawan tu, beli la pepper spray terus. Selamat sikit"


Tu la antara ayat (aku dah ubah sikit ayat dia) yang encik bakal suami selalu keluarkan kalau aku akan atau ngah keluar kat mana-mana sorang diri atau tanpa kehadiran dia. Tapi aku je buat degil. Hehehe..Sekarang baru nak beli. Dia dah tak risau kot.


Mula-mula habis aku pusing satu watson dan guardian cari pepper spray ni. Kat watson tak jumpa. Kat guardian jumpa, tapi agak mahal dekat RM40 harga dia. Tapi akak kat guardian tu bagitahu ada satu kedai yang jual banyak jenis pepper spray, macam-macam harga. Ace Hardware nama kedai tu. Siapa-siapa yang nak beli boleh cari kedai ni.


FYI, nak beli pepper spray ni siap kena tulis nama, ic dan no. telefon tau. Untuk bulan ni, aku orang keempat yang beli. Sikit kan? Means ramai lagi yang kat luar sana masih ambil mudah pasal keselamatan diri. Ambil mudah atau semua perempuan kat Malaysia ni selain aku, semua ada black belt dalam taekwando? Hmm..make me wondering..


"Nape sampai kena tulis nama, sume ni?" Aku tanya akak cashier.


"Sekarang orang beli ni, kadang-kadang salah guna. Sebab tu kena ada record sape yang beli"


Yela kan, mana tahu tak pasal-pasal budak besar yang otaknya tak cukup umur saja-saja beli nak kenakan orang ke apa. Jadi aksesori penting buat kaki buli ke. Memang boleh disalah gunakan. Sebenarnya benda kecik ni boleh jadi benda yang mampu mengubah apa yang berlaku pada korang terutama gadis-gadis, kalau berhadapan dengan situasi bahaya semasa jalan sorang-sorang. At least ada benda ni, risiko untuk masuk paper atau tv sebab diragut, diculik, dirogol dan lain-lain boleh dielakkan.



tak nak jadi macam ni ok...

Ni aku bagi dia punya feature or kelebihan;
  1. Disable any attacker instantly. Bukan orang jahat je, binatang pun boleh. Kalau kes aku monyet la yang banyak kat UKM ni. Jangan sembur kat kucing comel pulak.Naya..
  2. Powerful bursts. Maximum spraying distance 8 ft. 8 kaki tu kira jauh. Lepas sembur, sempat nak lari laju-laju dan dapatkan bantuan ye..
  3. Proven more effective than tear gas. Confirm berkesan untuk melemahkan mana-mana penyerang.
  4. Small in size. Kecik je, tak sampai sejengkal tangan aku. Senang nak bawa ke mana-mana dan boleh letak dalam handbag.
  5. The most important thing is; for use in lawful self defense only! Jangan mengada nak main-main sembur kat orang lain. Tak pasal-pasal kena saman. Ingat, nama dah ada dalam rekod ye.


kecik kan? tak sampai sejengkal tangan aku..ke tangan aku yang besar?huhu..

So, apa lagi. Untuk keselamatan anda gadis-gadis, perempuan-perempuan, bahkan makcik-makcik, beli la satu pepper spray ni. Bawa ke mana-mana saja anda pergi. Kalau sebelum ni dalam handbag tu ada purse, handphone, alat makeup segala, lepas ni biar pepper spray ni pun ada dalam handbag anda semua. Aku dah ada satu, terima kasih pada encik bakal suami yang suruh aku beli benda penting ni.

p/s: Your safety, your money... ^_^

No comments: