Wednesday, December 8, 2010

Hantu Cina


Kali ni mistulip nak cerita tentang hobi menonton drama jepun, korea, hong kong dan seangkatan dengannya. Lebih tepat cerita tentang hero-heronya. Oleh sebab entry kali ni agak gedik. Jadi, kata ganti nama aku takkan digunakan. Kalau digunakan jugak, akan hilang kegedikan entry ni yang sememangnya tidak sesuai menggunakan perkataan-perkataan yang agak kasar. Ok2,mula dah nak melalut. Mistulip suka mereka-mereka di bawah;


Takuya Kimura. Hero yang dah agak tua tapi sangat suka!semua drama dia mistulip suka. Sebab dia ni sangat versatil. Lakonan dia dalam Karei-naru Ichizoku cukup menyentuh perasaan mistulip. Sangat sedih cerita ni tau...


Oh, yamapi! suka dia dalam drama kurosagi dan code blue. Sampai berangan nak suami doctor, drama code blue punya pasal. Tapi nasib baik dah ada en. engineer, angan2 tersebut perlu dilupakan...hehehe..


Kamenashi Kazuya aka kame. Super funny dalam drama 1 Pound Gospel. Kisah seorang peninju yang kuat makan, terpaksa diet dan dihalang makan untuk membolehkan dia cukup syarat masuk pertandingan ikut kategori berat yang sepatutnya. Memang cerita ni buat mistulip ketawa seorang diri.


Mizushima Hiro. Oh, dia sangat gentle dalam drama Mei-Chan no Shitsuji. Handsome kan? Siapa yang cakap dia tak handsome, sila main jauh-jauh...


Ryo Nishikido. Mula suka dia dalam drama 1 litre of tears. Drama yang tersangat sedih. Semua orang patut tengok cerita ni sebab buat kita berfikir tentang ketabahan hidup. Ryo memang sesuai dengan watak-watak tak ada perasaan macam wataknya dalam drama ni sebagai Haruto Aso. Tapi watak yang begitu membuatkan dia sangat cool. Bagi mistulip la...

******


Mistulip sebenarnya suka layan drama kantonis/mandarin kat tv3 dan tv2 sejak zaman mistulip belum mencapai berat 30 kg lagi, dalam erti kata lain zaman sekolah rendah. Pada masa tu, setiap pukul 6 petang isnin hingga jumaat, mistulip akan tercongok di depan tv tunggu siaran drama cina yang mistulip ikuti. Antara yang mistulip ingat; The Legend of The Condor Heroes, Detective Investigation Files, Young Hero Fong Sai Yuk, Man's Best Friend, Burning Flame, At the Threshold of An Era dan banyak lagi la. Kalau nak list semua, memang esok pun belum tentu habis. Hyperbola sikit la ye.
..

Yang pasti hobi ni berterusan sehingga mistulip jadi remaja, zaman sekolah menengah. Tapi hobi ni mistulip buat seorang diri. Langsung tak mendapat iktiraf dari ahli keluarga yang lain. Kakak sulung mistulip sampai gelarkan mistulip hantu cina. huh! tapi mistulip buat tak tahu. Mistulip teruskan juga hobi ni walaupun kadang kala terpaksa berebut channel dengan orang lain. Mesti la banyak kali mistulip kalah sebab mistulip seorang diri mempertahankan hobi sejak kecil ini. Sungguh tidak adil.


Tapi hobi tengok drama cina tak bertahan lama, dah makin besar minat pun mesti dah lain kan. Mistulip bertukar arah ke drama korea dan jepun. Masa tu zaman kegemilangan GTO dan Power Office Girls. Boleh dikatakan hampir semua budak perempuan kelas tengok drama ni. Pada masa tu, bagi mistulip dua drama ni sangat best. Tapi yang peliknya bila tengok balik drama2 yang dah lama ni, feel macam dulu dah tak ada. Rasa dah kurang best. Mungkin disebabkan peredaran masa dan usia. Maklum la, dah makin dewasa (bukan tua ye kawan-kawan).



...Takashi Sorimachi dalam GTO

Sehingga la sekarang minat pada JDrama ni berterusan. Mistulip kurang sikit dengan drama korea, sebab ceritanya lebih kurang sama, sedih memanjang dan bilangan episod dua kali ganda JDrama. Penat nak tengok sampai habis, lebih2 lagi kalau cerita yang super sedih.huhuhu..Lain dengan JDrama yang kebanyakannya lebih sempoi dan ringan walaupun kadang-kadang mengarut dan tak logik, tapi sebenarnya itu yang buat mistulip terhibur. Ada sense of humour. Yang paling penting, lebih pendek dari KDrama. Jimat masa.

Kalau dulu, cuma mampu tengok kat tv je. Sekarang di zaman internet berleluasa, semua cerita dah boleh download. Menyebabkan hobi mendownload semakin menjadi-jadi. Yang lebih menggembirakan, mistulip boleh tengok drama yang ada tanpa perlu berebut channel dengan orang lain. Kakak nak cakap hantu cina, cakap la. Yang penting mistulip tak kacau orang lain dan laptop tu mistulip yang punya. Orang lain jangan komen lebih-lebih ok.

Buat masa ni hero yang paling best bagi mistulip mesti la Takuya Kimura. Sangat suka sampai mampu buat mistulip lupa pada en. bakal suami kot. Hehehe, just joking..Long Vacation, Hero, Pride, Engine, Good Luck, Karei-naru Ichizoku, Change, Mr. Brain antara yang dah tengok. Drama terbaru Tsuki no Koibito belum tengok lagi. Nak tengok dan nak download drama ni. Tapi kat mana? Sebelum ni mistulip selalu download kat D-addicts, tapi torrent download. Agak slow dan boleh melemahkan semangat mendownload.

So, mistulip search la kat internet website yang provide link untuk direct download drama-drama jepun. Oh, begitu gembira bila jumpa satu blog ni yang bagi banyak link-link website untuk download asian drama. Pasni boleh download dengan jayanya, tak perlu risau lagi. Ni, mistulip share link blog milik Hurul Aini untuk siapa-siapa yang JDrama addict. Nak direct download ke, torrent download ke mana2 pun boleh pilih. Tengok online pun boleh.

Ok, tu saja untuk kali ni. Enjoy your watching!!

2 comments:

shafiqah.koi.org.pahang said...

salam mistulip..sy gembira sgt bila dpt tau mistulip peminat drama cina dulu2 tv3 yg pukul 6..sbab sy ada smething urgent sgt nk tnye..ad satu drama ni,2006 or 2005 xingt..tjuk pn sy xingt..tp sy nk sgt cri cter tu..pasal ksah2 doktor n nurse..sy ingt nme watak dalam tu je,kent,cheng n fan..mistulip tau x cter apa ye??tqvm ;)

Mistulip said...

SOri shafiqah..xperasan komen..klu yg thn 2005 2006 mmg dh xtau sgt..sbbnye last duk umah thn 2004..lps tu smbung blaja dh xtgk dh drama cina kat tv..klu tgk pun cite korea..huhuhu..sori,xdpt nk tlg..