Wednesday, December 15, 2010

Sharing Is Caring 1: Duit atau Tuhan?


A: klu nk share article yang post kat syok dlm blog ni blh ke?

D: blh...
D: tpi tak aunthentic la blog tu..
D: nnti xpe ke?


A: blog ni kan bebas..

A: mcm2 ada..

A: hehe..


D: bkn itu mksd sy..

D: blog bebas awk hnya nukilan dr awk..


A: bkn hsl tulisan sndiri ek..


D: yupp


A: xla..

A: xniat nk tulis sume cmtu..

A: selang2 jgk nk share yg org punye..

A: tp lbh bnyk yg tulis sndiri la..


D: ikut laa..tp btter bg idea sendri jgak lg baik..


A: a'ah..

A: nanti tmbh la pndpt sendiri jgk..


D: yup

D: ok..


A: ok..


Lepas dia ym aku suruh baca artikel yang die post kat syok.org, aku terus terfikir aku patut kongsi pendapat penulis lain dalam blog aku ni jugak. Bukan sekadar cerita pasal diri sendiri tapi patut juga bagi panduan dan kesedaran pada pembaca. Perkongsian ilmu. Aku terus ym dia balik minta kebenaran. Mana boleh main ambik copy paste orang lain punya kan? Nak tulis sendiri aku tak pandai sangat, nanti tak terkesan di hati pembaca. So, kat bawah ni hasil nukilan dari dia. Selamat bermuhasabah diri...

DUIT ATAU TUHAN?


Duit lebih penting daripada pahala! dalam erti kata lain duit lebih penting daripada taat kepada Tuhan!!!

Aku harap ader yang brani komen dengan sejujurnya!! mana lebih penting daripada Duit dan Tuhan.


Contohnya permulaan hidup kita, bangun SUBUH..perghhh malas gilerr, dah bangun tapi nak tambah extra time 5min sambung tido! pahtuu masuk extra time lg...sudden death...then DEATH.. subuh hilang entah ke manaa.. bangun-bangun tanpa rasa bersalah (sangat bahaya ni..means iman sudah tiada)----- tapi bila bangun mau pergi kerja tengok jam dah lewat sikit bukan main berlari-berlari masuk tandas mandi! time subuh takde pulak tengok jam lewat terus berlari-lari amik WUDUK...betol kan?

Punch card punyer taknak kasi merah...takut duit gaji kena potong 50sen..cisss taik la korang! pahala subuh-subuh pun xde plak ko rasa nak berkira macam tuu...terang lagi pahala tu lebih besar dari gaji ko seumur hidup

Tiba sahaja bab makan! gaji dah masuk kan..awal bulan ni mesti nak makan bes-bes nie..paling kurang pun lamb chop laa 3malam berturut-turut.. tapi takde pulak korang pikir awal bulan nie nak SEDEKAH banyak mana yer dekat anak yatim, surau, masjid, peminta sedekah tepi jalan tuu.. korang tau pertolongan korang yang sedikti membuat seseorang tu bahagia kerana beban yg tertimpa padanya rasa sudah diringan kan,contoh paling mudah cerita keluang man laa(xtau cerita nie seyesss bukan rakyat malaysia).


Pernah tak kita menolong orang dengan ikhlas membuat kita rasa TENANG!..xpernah?? maknanya-ko mati xde aku kesah pun

Setiap hari manusia sibuk pikir nak beli iphone, blueberry, upgrade pc, shopping, modified kereta, kasut baru n macam2 laaa..tapi serius jarang sekali pikir nak beli kopiah baru, telekung baru, sejadah baru...pasal aku dah tengok nazak sangat la korang punyer..bau haprak tuu xtahan sangat.. yg lelaki tunggu hari jumaat jer baru cari benda2 tuu... butang baju melayu xde pun xperlaaa..INI MAU MENGADAP TUHAN!! ...aduss kereta calar sikit bukan main mengamuk padahal anak sendiri yang buat. Yang mana sepatutnya penting nieeeeee???


Korang nampak dah kan, penangan DUIT adalah segalanya..



...google

p/s: Aku pun tak lari dari semua ni..Berangan nak hp baru, kamera baru, semua benda baru..padahal duit yang ada tak seberapa. Telekung baru? Memang ada beli yang baru, tapi setelah berapa lama guna yang lama. Agak dah nampak lusuh,baru terfikir nak beli yang baru. Orang sekarang ikutkan trend. Kuar blackberry, beli blackberry. Baru 2 minggu beli, kuar iPhone terus menggelebah cari orang nak jual blackberry tu sebab nak beli iPhone lak..memang duniawi..teringat pada seorang lecturer, supervisor kepada room mate aku, dah dapat pangkat Prof. Madya tapi masih guna kereta iswara yang dia guna masa belajar dulu. Semua orang tanya bila nak tukar kereta, tapi dia jawab tak penting tu semua. Agak-agak aku nanti boleh ke jadi macam dia?

Artikel ni turut di post di blog
http://hady-83.blogspot.com

No comments: