Monday, January 17, 2011

Sharing Is Caring 4: Cantik Memakan Diri


Assalamualaikum..


Aku sebenarnya fikir banyak kali nak share artikel yang ditulis oleh mr.yakuza kali ni. Respon dari pembaca di syok.org memang hangat. Ramai yang setuju tapi ada juga yang menegur. Bukan apa, bahasa yang digunakannya, aku akui agak kasar. Memang boleh buat orang tersentap. Tapi kalau dah tegur cara elok masih tak ada apa-apa, kiranya tak salah kalau mr.yakuza sedikit emosi dalam penulisannya.

Yang penting, apa yang dikatakan tu memang benar dan kita yang membacanya cuba ambil ikitibar dari situ. Kalau rasa nak marah dengan bahasa yang digunakan, sila abaikan, fokus pada isinya ye. Disebabkan itu, aku share jugak artikel ni. Selamat bermuhasabah diri..


Gemuk --> kurus = tutup --> bukak

Aku bukan nak bias pada Perempuan tp dunia sekarang suka guna korang utk mencelakakan zaman skrg. korang adalah subjek utk dimanipulasikan dlm pelbagai perkara contohnya, kecantikan, penampilan, status, kepuasan, kekejaman, keenakan, kemusnahan dan macam2. Gua cakap nie, perkara-perkara yg sentiasa gua tengok dalam TV,Radio, majalah-majalah, blog-blog n mana2 laa yg boleh diiklan kan dn menarik perhatian ramai. Memanipulasikan korang dari aspek:-

Demi Kecantikan- lipstick,syampoo,jerawat,putih kn muka, warna kan rambut…dari aku kecik lagi kot sumer iklan mmg korang laa dalam tu.


Demi Penampilan-alat menguruskan badan, alat bg makin cergas,agak tegakkan bontot, alat kurangkn kedutan..mcm-mcm kn..korang dipermainkan?


Demi kepuasan – iklan memberi keyakinan apabila berjalan, tidak lain tidak bukan tisuuuuuuu, alangkah bodoh nyer mak bapak n abg-abg dia..bg si perempuan itu maen tunjuk-tunjuk punggung kat semua rakyat…bagaimana anak kecik gua tengok yer??


Tapi taget aku adalah trend dari zaman dulu-dulu lagi.. PRODUK MENGURUSKAN BERAT BADAN, bukan sahaja menarik minat perempuan yg obsess pada berat malah yang dh mantap pun terasa nak guna jgak. dek penangan iklan produk tersebut! korang perasan x?? gambar2 yg terdapat dalam majalah2 dan akhbar yang menjual produk kurus tuu.. Yelaaa gambar membuktikan berjayanya hasil produk belia..bce nie


SEBELUM - SELEPAS
GEMUK - KURUS

BAJU KURUNG - T-SHIR KETAT (ADA SHAPE)

BERTUDUNG/HIJAB – FREE HAIR

MUKA NATURAL – MAKEUP/EYESHADOW dan LIPSTIK

KENING BIASA – KENING MERUNCING (DICUKURRRRR)

CONFIDENCE LEVEL LOW – HIGH CONFIDENCE LEVEL


Kepala bapak kau!!! aku tak sanggup tengok warga perempuan terdekat aku yang gemuk berhijrah kepada kurus dgn pakej masuk neraka sekali...bodoh sgt laa..korang bukannye kurus pun tp korang makin mededahkan dan makin menyeksa badan, paling penting turut serta mengheret suami abang-abang ke lubang neraka sekali. Korang telah ditukar daripada yg elok takde isu nak timbul terusss bertukar kepada yg seksi, berbonjol, muka dh makeup, kening dah runcing, ketat nak mampus(kalu tak, tak Nampak shape kurus tuu),yg sangat terukkk Free Hair daripada elok-elok bertudung…ape kata suami awk?? Hot??? Hampehhh…menjual badan diatas permukaan shj..tontonan semua org.. konon makin berketerampil? Jadi santapan kucing-kucing kurap lagi gersang adalaa..

Tabloid2 ini memangg saluran iblis2 laa..guna utk kita hanyut lupa suruhan dan buat kita dah xtau aper yang benar dan ape yang sesat.. jelas sangatkan kita sesat..iblis tiup slow hal mcm nie lama2 kita terima laa walaupun dh tau salah tp cakap sahaja..dah masyarakat skarang terima jadi semua Nampak betul-betul jerr..so tak salah kan?? taik kambing x salah!!! wahai perempuan jgn duk terpengaruh sangat...mmg nk gunakan korang..ingat ko hanya utk suami ko jer..baik burukk ko dia tanggung sumerrr..lgpun dia memang janjikn akan jaga ko seumur hidup dengan sebaik-baiknya masa akad nikah dulu. so ape de hal gemuk-gemuk??

Dulu budak lelaki sembunyi dalam semak pijak duri2 n digigt nyamuk dalam gelap semata2 nk ushar gadis..skrg xpyh susah2 dh bukak TV je..mcm2 ko bleh tgk...siap joget2 lg...oh mudahnyerr



p/s: aku perempuan..memang ada perasaan nak selalu orang nampak aku cantik..berat naik sikit mula la risau, takut nanti pakai baju pape nampak tak cantik..aku mengaku..perempuan lain pun camtu..kalau tak kenapa bila nak keluar, mesti nak pkai cantik-cantik, makeup cantik-cantik..tapi bila dah cantik sehingga menarik perhatian lelaki memang boleh buat dosa..aku sedar dan aku cuba untuk perbaiki diri..memang media gunakan perempuan untuk lariskan produk mereka..cuma yang aku boleh buat, dan harap perempuan-perempuan kat luar sana juga boleh buat, jangan la aku dan anda semua tergolong dalam perempuan yang diambil kesempatan oleh pihak media untuk dijadikan pelaris produk mereka..pilihan kita yang tentukan..siapa tak nak jadi wanita solehah kan?

No comments: