Tuesday, June 28, 2011

Mood: Gembira!



Aku gembira hari ni. Sebab setelah berbulan-bulan ambil masa siapkan paper, setelah kemalasan asyik melanda diri, setelah berulang kali kerja bertangguh-tangguh, akhirnya misi untuk submit paper dah berjaya. Yang pasti misi mengupload file-file terlibat memang sangat mencabar emosi aku dengan kelajuan internet yang menyakitkan hati.


Kepada editor dan reviewer jurnal Plant Science, jangan tegas dan skema sangat ye macam editor jurnal yang 1 lagi tu. Jangat diragut kegembiraanku hari ini. Beri lah peluang kepada author-author amatur macam aku ni. Kena reject, memang aku mogok kat Dr. tak nak submit dah paper tu. Ish3..tak baik buat perangai macam tu kan. Wuwuwu, just kidding. Kena reject lagi kali ni, maksudnya aku kena usaha kuat lagi la. Ya Allah, permudahkanlah urusan hamba-Mu ini.


[gambar] Aku gembira lebih kurang muka macam ni.




Tapi kalau difikirkan, apa sangat yang ada dengan result thesis student undergrad kalau nak dibandingkan ngan result orang lain yang lagi bagus pastinya. Apa-apa pun cuba jela. Dr., saya dah penat buat paper..huhu...

Saturday, June 18, 2011

Hari Rajin


Hari ni hari Sabtu
Hari cuti hujung minggu
Hari ni hari rajin aku
Sebab aku datang lab tau...

Hehehe..pantun tak berapa nak menjadi. Semangatnya aku hari ni datang lab. Rajin. Dah ada perkembangan sikit aku punya research. Semoga dipermudahkan segalanya. Yang pasti hari ni hari rajin aku, moga ada banyak hari lagi jadi hari rajin aku. Senyum.



p/s: nak siapkan master cepat-cepat, nanti boleh kahwin...wiii!

Friday, June 10, 2011

Bunga itu indah!


Assalamualaikum...



Hari ni mistulip nak berkongsi cerita tentang bunga. Setiap bunga mewakili makna dan mesej tersendiri tau, macam bunga ros boleh sampaikan mesej 'Aku cinta padamu'. Tapi bukan setakat itu saja, ada lagi mesej-mesej yang lain. Jom kita intai, kuasa tersembunyi yang dimiliki bunga-bunga yang cantik berwarna-warni tu. Mana tahu ada dapat bunga ke, boleh la tahu apa mesej yang nak disampaikan oleh si pengirim kan?

*****

~ FALSAFAH KUNTUMAN BUNGA ~



ROS PUTIH ~ Cinta sejati dan kekuasaan.


BUNGA CARNATION ~ Bunga ini comel dan boleh didapati dalam beberapa warna seperti merah dan putih. Ia dikatakan mampu membantu menggelakkan perasaan sedih menimpa diri seseorang. Jadi sesuai la untuk melawat orang sakit di hospital.

BUNGA CAMELIA ~ Ia dapat ‘memanggil’ semangat cinta dan kebahagiaan yang berkekalan selamanya.

BUNGA KEKWA ~ Bunga ini melambangkan kekuasaan sebuah perasaan cinta.

BUNGA DAISI ~ Ia mampu meningkatkan daya intuisi seseorang untuk meramalkan sesuatu
perkara.

BUNGA IRIS ~ Ia melambangkan bahawa seseorang itu yakin dengan perasaan yang sedang
dialami itu.

BUNGA JASMIN ~ Ia mendorong ke arah percintaan dan kekayaan.


BUNGA ORKID ~ Ia memberikan semangat berkobar-kobar untuk menjalani hidup.

ROS MERAH ~ Boleh mengungkap pelbagai perasaan cinta.

BUNGA MATAHARI ~ Seseorang itu inginkan dirinya diberikan perhatian dan kehormatan seperti yang sepatutnya

BUNGA TULIP ~ Ia membawa rasa cinta dan tuah (Bawalah rasa cinta dan tuah kepada mistulip..hehehe..)

BUNGA IVY ~ Ia membawa kepercayaan dan kehormatan pada diri seseorang.

BUNGA VIOLET ~ Ia meningkatkan daya imiginasi seseorang.

[gambar] Lovely!

~ KOD WARNA BUNGA ~

Merah: Perasaan yang berkobar-kobar dalam sesuatu perkara yang sedang atau ingin dilakukan.

Ungu: Apa yang paling penting adalah semangat yang diperlukan untuk melakukan apa saja yang diinginkan.

Kuning: Peluang-peluang yang bakal hidup dalam diri seseorang.

Putih: Semangat mementingkan kebenaran.

Merah Jambu: Seorang mungkin sedang cuba mendekati dirimu!

~ MAKSUD TERSIRAT ~

Cuba kumpulkan beberapa orang teman baik. Ambil beberapa jenis bunga segar dan letakkan ke dalam sebuah bekas (ambil bunganya saja). Setiap orang pejamkan mata dan cuba ambil bunga daripada dalam bekas itu tanpa membuka mata. Ha. lepas dah ambil barulah mata boleh dibuka. Perhatikan kelopak bunga itu. Sekiranya:


KELOPAK BUNGA ITU TERLERAI: memberi makna bahawa beberapa keinginan akan
diperolehi tak lama lagi.

BUNGA ITU TETAP CANTIK: memberi tanda bahawa tuah akan mendatangi kamu tak lama lagi. Tunggu je la!

BUNGA ITU ROSAK: memberi tanda bahawa kamu mungkin bakal menghadapi beberapa cabaran dalam hidup.

Ambil dari sini.

*****

Wah, part maksud tersirat tu mistulip macam tak berapa nak yakin sikit. Boleh ke percaya benda-benda macam tu? Apa-apa pun kalau nak beli bunga, boleh la kalau nak jadikan panduan. Mistulip nak bunga tulip je, entah sejak bila jadi suka kat bunga tulip ni. Sampai berangan untuk tunang/kahwin nanti bunga hiasan nak bunga tulip. Mesti cantik! (^_^)


[gambar] Tulip wedding cake..suka...

[gambar] Tulip wedding cake lagi!

[gambar] Hand bouquet dia cantik sangat..like 100 kali...

[gambar] Berangan jela macam ni. Mana nak dapat bunga tulip banyak-banyak kat Malaysia ni. Mahal kot...




Ni bukan entri pasal bunga dah ni..dah jadi entri kahwin lak..hehehe..

Thursday, June 2, 2011

Bila nak kahwin?

Assalamualaikum...

Sekarang ni cuti sekolah. Musim orang kahwin. Ramai sangat orang kahwin, di sekeliling aku sendiri berapa ramai yang kahwin masa cuti sekolah ni. Hujung minggu ni senior aku kahwin, tapi tak dapat nak pergi. Hujung minggu satu lagi, coursemate aku kahwin, insyaAllah aku pergi. Kononnya macam reunion la majlis dia nanti ni lepas hampir setahun tak jumpa after konvo.

Kahwin,kahwin,kahwin. Semenjak dua menjak ni, aku dibelenggu dengan cerita pasal kahwin je. Senior dekat lab dua orang bakal jadi raja sehari, seorang bulan Julai, seorang lagi bulan September. Kat rumah pun insyaAllah seorang housemate hujung tahun ni bakal jadi pengantin. Bukan setakat dengar cerita pasal orang dah kahwin dan pasal orang nak kahwin, aku pun dah banyak kali diajukan soalan cepu mas ni

"Bila nak kahwin?"

atau

"Bila nak tunang?"

Wahh, kan best kalau dua soalan cepu mas tu abah yang tanyakan pada aku. Terus aku jawab esok..hehehe..just kidding, gatal sangat la pulak.

Mr. Yakuza, bila ye kita nak tunang? Dah ramai sangat orang tanya, kawan-kawan lain pun ramai dah kahwin, siap ada yang dah ada anak sepasang. Jadi ada 2 situasi bila berbincang soal ni bersama mr.yakuza.

Situasi 1

Me: Rasa-rasa kan, elok kumpul duit untuk kahwin je terus. Dah capai target untuk kahwin, kita tunang la. Tak nak la lama-lama.

Him: Ha ah, betul jugak.

Me: Lagi pun, master ni tak tau bila leh siap. Kita lak duk jauh, nanti kahwin still duk jauh, macam ssh je. Klu target kahwin masa last sem, ok?

Him: Rasanya elok jgk camtu. Klu last sem, klu jauh pun, x lama sgt kot. Ok la, skrg ni tunggu jela dulu.

Huhuhu..mcm tak ke mana jugak kitorang bincang. Last-last tunggu. Mahunye aku punye master 3 tahun baru abes, mcm mana? Sekarang baru habis 1 semester. Master by research ni tak sama dengan coursework. Tak dapat result yang ok, selagi tu la tak lepas nak grad. Waaa, so how? Jadi timbul la situasi ke-2.

Situasi 2

Me: Mcm mana dengan kita ni? Still nk tunggu ke...

Him: Rasanya lagi cepat lagi bagus. Jauh-jauh ni, ikat jela dulu.

Me: Ek?Abis tu bila abg nak?

Him: After 6 month working (dia baru tukar kerja bulan lepas)

Me: Means hujung tahun ni or awl tahun depan?

Him: Yup, seboleh-bolehnya mcm tu la.

Me: Ok, tapi tengok dulu mcm mana, kewangan mslh ckit..

Masalah kewangan la pulak kan. Yela, nak tunang kan di pihak perempuan, majlis tu still aku yang kena kuarkan duit. takkan nak mintak dr mr yakuza kot, dia dah pening kmpul duit untk kahwin. Family? Kalau boleh xnak sshkan dorang. Aku pulak cuma student yang dapat gaji cukup2 makan, cukup untk byr sewa dan kereta sahaja. Nak simpan agak susah, tak tahu dh nak berjimat mcm mana. Sebab tu la, aku berdebar-debar tunggu keputusan biasiswa Khazanah. Moga ada rezeki untuk aku.



p/s: jadinya,memang kami rancang hujung tahun ni atau awal tahun 2012. Ya Allah, moga dipermudahkan segala urusan..Amin...