Wednesday, February 22, 2012

Antara susu ibu dan susu formula


Assalamualaikum...

Ni anak-anak buah saya.

Eka 6 bulan

Eka, anak buah pertama. Dia sangat gemuk ok. Geram je tengok.

Akif 6 bulan.

Bila dapat anak buah ke dua, gemuk jugak. Huhuhu...

Dan setelah setahun, ni la yang jadi kat dua beradik ni.

Eka setahun setengah.

Eka bertambah gemuknya. Sihat sangat walaupun dia sangat aktif. Dan ya, dia memang obesiti. Sampai Dr. marah kat mama eka, suruh jaga pemakanan budak gemuk ni.


Akif setahun setengah.

Eh,eh...akif dah kurus...akif sekarang memang sangat kurus. Kadang-kadang macam kesian tengok. Tapi, nak dukung best la kalau banding ngan eka. Semua orang tak nak dukung dia sebab tak larat. Hahaha..

Nak tau macam mana boleh berbezanya dua beradik ni? Dua-dua gemuk masa baby, tapi bila dah besar sikit, sorang makin gemuk dan sorang lagi dah mengurus. Semua sebab susu. Eka dia ada G6PD, jadi masa baby dia tak boleh breast feeding sebab kesan ubat dalam badan mama dia boleh effect pada baby yang ada G6PD. Bila camtu, akhirnya susu ibu tak keluar pun dan eka memang tak nak langsung susu mama dia. Bahagia sangat dengan susu formula yang sah-sah banyak gula tambahan, sampai la sihat macam tu. 

Dan akif pulak yang memang tak ada masalah G6PD, sampai sekarang breast feeding. Masa mama dia pergi kerja je hisap susu botol, tapi tu pun dia tak nak sangat. Sebab tu la boleh kurus. Jadi, kalau tak nak anak obesiti, berusaha untuk breast feeding ye kawan-kawan. Wah, mistulip bercakap macam dah jadi mak orang, padahal kahwin pun tak lagi. Never mind, sebab mistulip sekadar nak berkongsi pengalaman yang menunjukkan kebaikan susu ibu.

Dua beradik comel di hari pertunangan saya!

Actually eka sekarang dah turun sikit berat dia, sebab dah tak minum susu sangat. Tapi yang ajaibnya, akif adalah seorang kanak-kanak yang banyak makan. Pantang tengok orang makan, semua pun dia nak jugak. Akif makan banyak boleh kurus, kalau lah mistulip pun macam tu, alangkah bahagianya =p




mistulip: i miss them...

No comments: