Tuesday, February 21, 2012

Chemistry vs Chemical Engineering



Assalamualaikum...

I am very proud to be a chemical engineering graduate actually. Want to know why? Because the realization of CHEMISTRY is CHEMICAL ENGINEERING. 

Dulu selalu orang tanya, apa beza ambik chemical engineering dengan chemistry. Nak explain bukan susah sangat pun sebenarnya, tapi kalau orang yang bukan dalam bidang tu mesti tak berapa faham. Tapi satu je boleh cakap, tanpa kami siapalah mereka dan sebaliknya.


[picture]This is how we are different. The difference between a simple chemical reaction to a large scale production of a material. 

Tak sangka 4 tahun belajar benda yang complex, semata-mata nak realisasikan satu tindak balas kimia yang sangat simple. Malah lebih complex dari kat atas ni pun ada.Sekali tengok ABCD je, tapi kalau dalam large scale, mahu tak menangis nak siapkan projek. Yang paling menduga kesabaran mesti la final year project (fyp) masa tahun 4. Ditambah dengan kena siapkan tesis, tension dia memang terasa sampai hampir buat mistulip ubah fikiran tak nak sambung belajar lagi. Masih ingat entri ni dulu?

4 tahun yang penuh onak dan duri.  4 tahun yang menduga kesabaran. 4 tahun yang kalau main-main, memang tak boleh nak survive. Tapi sebenarnya tension buat masters yang belum tentu boleh siap dalam temph 2 tahun lagi menduga. Huhuhu. Ya Allah, permudahkan segala urusan hamba-Mu. Sabar, sabar dan terus sabar.

Konvo 7.8.10. Cuba teka mana saya?




mistulip: agak sedih sebab bakteria yang subculture semalam,tak hidup.

No comments: