Sunday, February 12, 2012

Kata kunci untuk bahagia?


Assalamualaikum...

Hari ni nak main buat karangan sambung-sambung ayat guna kata kunci. Kata kunci yang diberikan adalah:

Terus terang
Dengar
Terima
Fikir
Faham
Tenang
Percaya
Tolak ansur


Agak-agak boleh buat ayat apa ek dengan kata kunci kat atas ni. Mengada betul nak main sambung-sambung ayat pulak kan. Hehehe...ok, make sure amalkan apa yang tertulis kat bawah ni ek.

Sikap terus terang ke atas pasangan masing-masing perlu diamalkan. Dengar dengan teliti dan terima seadanya apa yang diperkatakan, fikir dengan mendalam dan bijaksana, faham setiap butir bicara dan teguran dengan tenang tanpa rasa marah serta percaya pada kejujuran yang diberikan. Dengan itu, perasaan tolak ansur akan hadir dan persefahaman dalam perhubungan pasti akan wujud =)


Hahaha..skema je ayat. Actually ni tips untuk berkomunikasi secara berkesan dengan pasangan masing-masing. Moga-moga bahagia. InsyaAllah. Pesanan untuk diri sendiri juga yang kadang-kadang emosi lebih merajai hati dan akal fikiran. 




mistulip: macam mana ye kalau hati sentiasa sensitif?

No comments: