Monday, April 23, 2012

Pencarian penunu bunsen yang berhasil


Assalamualaikum...

Rentetan dari entri ini, dan jugak hasil dari presentation yang mencabar minda minggu lepas, mistulip nekad untuk beli sendiri penunu bunsen. Yes, I need my own bunsen burner. Malas nak tunggu beli guna duit geran semua, sebab super lambat so decided beli sendiri. Saya rela korbankan wang saya demi nak siapkan lab.

Target object yang dicari. Penunu bunsen yang selalu guna masa kat sekolah dulu. Dekat U, dah tak ada yang macam ni, semua guna yang ada hose sambung ke tong gas masak 14 kg tu. Huhuhu....

Dah desperate nak benda kat atas ni. Sebabnya dah tak sanggup berebut laminar flow dengan student undergrad, dah tak sanggup nak biarkan lab tertangguh-tangguh dan juga baru tahu nak buat ujian antibac atas bench macam tu je pun dah boleh. As long as ada api, bersihkan ruang kerja dengan etanol dan ianya bukan tempat laluan orang keluar masuk. No need laminar flow anymore. Kalau la tahu lama dulu lagi. Huhuhu, poor me. Ini la akibatnya kalau budak chemical tiba-tiba kena buat test bio, tak tentu arah jadinya.

So, pencarian bermula semalam di econsave sebab seorang senior ada bagitahu yang dia pernah nampak penunu bunsen untuk camping ada jual kat econsave. Cari punya cari tak jumpa, dan ternyata tak ada lepas tanya pekerja econsave tu sendiri. Kecewa itu pasti, sebab kalau boleh nak buat lab dengan jayanya bermula minggu ni jugak. Gantt chart pun dah agak drag, lari dari planning asal. Sekarang ni bukan mistulip yang ikut gantt chart, tapi gantt chat yang ikut mistulip. Hahahaha.

Kecewa dengan econsave, pencarian kedua hari ni di kedai barangan hardware dekat Hentian Kajang. Mula-mula punya susah nak terangkan penunu bunsen yang mistulip nak tu. Siap lukis semua, dia cakap tak ada tapi boleh order dengan supplier. So, tinggalkan je contact number bila dah ada, nanti tauke kedai contact balik.


Kecewa tak jumpa penunu bunsen sampai nak nangis dah. Ok, itu satu penipuan.

Tak puas hati, pergi lagi cari dekat Giant. Dan super excited sebab jumpa burner tu (untuk camping) walaupun tengok harga memang buat mistulip telan air liur. Tapi, malang sekali gas dia pulak tak ada, yang ada cuma saiz besar dan tak muat dengan corong burner tu. Fikir-fikir punya fikir, telefon kedai hardware tu balik dan tanya ada tak tong gas kecik. Tauke cakap ada dan dia siap hantar mms gambar gas tu. Memang lebih kurang sama dengan yang dicari. 

Bila difikirkan balik, kalau gas tu ada, means corong dia pun ada la. Jadinya, dengan semangat berkobar-kobar pergi la balik kedai tu dan rupa-rupanya dia punye burner bentuk macam pistol. Patut la bila mistulip lukis penunu bunsen macam kat atas tu dia kata tak ada. Then, terus beli dan ini lah 'penunu bunsen' saya walau pun bentuk dia lain sikit. 


Duk dalam kotak lagi. Gas dia mistulip beli satu lagi buat spare.

Asalkan boleh keluarkan api sudah. Perasaan sangat-sangat lega dan gembira sebab jumpa jugak akhirnya walaupun agak banyak duit dikeluarkan untuk benda ni semata-mata. InsyaAllah ikhlas dengan pengorbanan ni. Lagipun, boleh simpan buat harta sendiri. Mana tahu banyak kegunaannya nanti. Kalau guna duit geran, penat-penat cari, akhirnya kena tinggal dekat lab je. Ok, dah membebel. Tak sedar, entri dah 'ter' panjang. Hehehe.





mistulip: mari la kita rajinkan diri buat lab.

5 comments:

ejulz said...

bersusah2 dahulu, bersenang2 kemudian.. gud luck k.. :)

mistulip said...

thank u...=)

mistulip said...
This comment has been removed by the author.
Edlee Al-Aswad Black said...

Boleh bg contact no supplier penunu bunsen tu x...

Mistulip said...

Contact number tak ada..tapi beli tu kat kedai hardware je..kedai dekat hentian kajang