Wednesday, April 18, 2012

Peti sejuk kami rosak


Assalamualaikum...

Hari ini sempena ulang tahun kelahiran mistulip, tamatlah sudah riwayat peti sejuk di rumah sewa. Orang sambut birthday, dia dah rosak pulak. Huhuhu...


Alkisahnya, semalam mistulip tak masuk lab, buat keje kat rumah je sebab esok ada progress meeting presentation. So, baik la siapkan slide di rumah saja. Padahal alasan sebab malas. Huhuhu. Tengah khusyuk menaip depan laptop, tiba-tiba dengar bunyi gedegang. Ingatkan ada barang jatuh, cari-cari takde. So, buat tak tahu je. Dua kali jugak la kejadian tu berlaku. Sampai naik risau jugak, mana tahu ada orang nak pecah masuk ke apa.

Sampai la petang, bila housemate dah balik, kitorang pun sibuk la dengan aktiviti memasak. Potong bawang, potong sayur, siang ikan. Ayat macam rajin sangat masak kan. Hehehe. Dan masa mistulip lalu depan peti sejuk nak ke dapur, bunyi tu kedengaran lagi dan obvious dari peti sejuk. Rupa-rupanya peti sejuk tu la yang buat bunyi misteri dari pagi. 

Malam tadi bunyinya makin tenat. Berdentum-dentam. Sampai bergegar-gegar peti sejuk tu. Kadang-kadang bunyi macam orang start motor pun ada. Setiap kali berbunyi, memang buat orang terkejut. Risau je takut meletup ke apa, paling kurang semua barang-barang dalam tu habis keluar. Hahaha, logik ke.

Memang dah boleh agak, riwayat peti sejuk tu takkan tahan lama. Mungkin gas dia dah habis, bocor atau compressor rosak ke apa mistulip pun tak tahu. Dan pagi tadi, sebelum keluar rumah, buka peti sejuk memang dah arwah. Langsung tak sejuk dah. Rupa-rupanya semalam bunyi-bunyian tu tanda dia nak rosak. Kasihan. 

Akak tuan rumah, sila la beli peti sejuk yang baru bukan beli yang second hand. Dah dua peti sejuk kot, asyik rosak je after seminggu guna. Eh, demand lak. Yela kan, dah bayar sewa mahal-mahal, nak tak nak je sediakan kelengkapan. Mengharapkan tuan rumah lebih serius jaga kebajikan kami penyewa ni. Kan saya dah membebel.






mistulip: slide dah siap!

No comments: