Thursday, June 28, 2012

Jom ke Sabah!

Assalamualaikum...

Siapa nak ikut mistulip ke Sabah? Hahaha..orang lain dah sampai ke mana-mana dah, kita ni nak ke Sabah punya la excited. Jakun pun ada. Hehehe..mesti la excited kalau pergi bercuti dengan orang tersayang kan? Oppsss, bercuti ke? Dengan orang tersayang tu dah betul, bercuti tu ya jugak tapi after menghadapi 3 hari conference, present depan orang ramai. Takutnya....



Actually, baru dapat email dari secretariat SOMChE, abstract yang mistulip hantar hari tu dah accepted untuk conference yang akan berlangsung 21-23 Nov nanti dekat UMS, Sabah. SOMChE ni stands for Symposium of Malaysian Chemical Engineers untuk siapa-siapa yang tak tahu. Jadinya, student postgrad seperti saya ni perlu attend conference, present our research project sebagai salah satu syarat untuk grad.

Lepas ni, kena lagi-lagi rajin siapkan full paper sebab kena hantar before 15 Ogos nanti. Before raya tu, huhuhu. InsyaAllah, kalau ok semua, dah boleh register bulan 9 dan ke Sabah la kita bulan 11 nanti. Tapi...ada tapi tau..Sangat risau takut tak sempat nak siapkan, sebabnya masa tu tengah busy dengan urusan kahwin semua. Huhuhu. Moga-moga Allah tunjukkan jalan. Amin.

Dan disebabkan itu (ayat skemanya), saya sangat happy sebab boleh ambil kesempatan ni untuk honeymoon terus. Hehehe. Plus, tiket flight dan penginapan akan ditanggung oleh duit geran projek. Cuma untuk bahagian en. tunang (akan datang en.suami) je kena tanggung sendiri. 

Tapi semua tu still dalam perancangan, sebabnya kalau pergi sama-sama, masa mistulip dalam conference tu nanti en.suami nak buat apa sorang-sorang? Mungkin after conference baru en.suami datang...kita tengok la nanti...harap-harap diterima la paper tu nanti. Ya-Allah, kuatkan hatiku, permudahkan lah segala urusanku, moga-moga semuanya berjalan lancar. 

Tengok Tiz Zaqyah dengan Aqasya dalam cerita Dejavu di Kinabalu, jadi teringin nak daki gunung kinbalu. Hahahaa, stamina entah ke mana-mana ada hati nak mendaki ye...yang pasti pulau-pulau kat Sabah cantik kan?






mistulip: esok balik kampung lagi, nak hantar borang nikah..yeay!

Tuesday, June 26, 2012

Allah itu dekat

Bismillah...





Di kala hati terluka...


dan kecewa membalut diri...


Sakit itu pasti...


Hingga terasa ingin lari buat selamanya...


Biar saja aku sendiri...


Tapi, percayalah Allah itu dekat...


Allah sentiasa bersamaku...


Allah, aku perlukan-MU...


Bersabarlah duhai hati...


Langit pasti akan cerah...


Menerbitkan pelangi di hati...


Yang mampu buatku tersenyum...





mistulip: cukuplah Allah bagiku...

Monday, June 25, 2012

Berkelah di hujung minggu

Bismillah dan assalamualaikum...

Semalam kitorang (mistulip dan 6 orang ex-coursemate) berkelah kat sungai tau. Setelah bermacam-macam plan dibuat, dari nak ke Genting, tukar ke Sg. Tekala, tukar ke Teluk Kemang, tukar ke Desa Water Park and lastly decide ke sungai  kat Kg. Ulu Rening, Batang Kali, Selangor. Macam-macam hal, bila dah ramai (ramai ke?) memang susah la nak buat plan yang betul-betul lancar.


Actually kampung ni kampung nenek kawan mistulip, Ayu namanya. Sungai ni walaupun air tak berapa dalam tapi sangat best sebab takde orang pun. Namanya pun sungai belakang rumah nenek je. Hehehe. Jadinya, bebas la kitorang bermandi-manda. Hahaha. Yang penting, dapat la gosip-gosip setelah lama tak jumpa dan ni mungkin gathering terakhir before mistulip bergelar seorang Puan =) Jom tengok gambar...



The foods...nasi goreng dengan sambal bilis, sandwich, potato wedges, nugget, rojak buah, air oren, jajan..banyak betul makan...


On the way ke tebing sungai dari rumah nenek...

Kami dah sampai...

Ni la sungainya..cantik..keindahan alam yang masih terpelihara..

Tempat kitorang mandi...

Ni la muka semangat tengah cari udang kat celah-celah batu..hehehe..

Antara hasil udang yang ditangguk (tangguk ke istilah dia?). Mula-mula dapat udang seekor, semua excited. Hahaha, jakun.

Overall, semalam adalah hari yang awesome...Dapat rehat, hilangkan stress, dapat gosip2, dapat makan2..dan lepas ni susah dah la nak hangout dengan korang semua. Definitely will miss those moments.





mistulip: dah jumpa bola pantai untuk nest lentern project...yeay!

Tuesday, June 19, 2012

Pening fikir pasal doorgift


Bismillah dan assalamualaikum...

Entri kedua untuk hari ni ye. Tadi update konon sebab mengantuk, kali ni sebab apa pulak ek..Hahaha. Nampak sangat la mistulip ni banyak masa terluang. Padahal ngelat malas buat report. 

Actually dah mula rasa serabut. Fikir pasal lab, pasal tesis, pasal sfe yang sampai sekarang tak ok2, tambah nak fikir pasal kawen lagi. Bukan senang nak kahwin ni kan, banyak betul nak difikirkan. Lepih-lebih lagi buat perantau-perantau sekalian, jauh dari kampung. Belum masuk jauh dari en. tunang lagi. Apa-apa bincang pun semuanya di alam maya. 


Dan minggu lepas pening fikir nak bagi apa sebagai doorgift untuk nikah nanti. Mula-mula nak bagi yassin. Survey la customize yassin kat beberapa website. Cantik-cantik tapi kalau nak tempah sikit je, haraganya agak mahal. Sampai fikir nak beli yassin secara bulk dekat mydin, then diy sendiri. Tapi bila difikirkan banyak lagi benda yang nak diy, takut tak mampu terus tak jadi.

Lastly, decide nak bagi tasbih dari Creatively designed. Siap dengan kotak RM2.50 satu.

Tasbih & Box

Cantik kan? Nanti boleh la letak reben sikit, bertambah la cantiknya. Tapi mistulip belum order, tunggu dapat gaji minggu depan la. Duit dah nyawa-nyawa ikan dah. Huhuhu. Kat creatively designed banyak jugak produk lain macam customized yassin, al-mathurat, surah-surah amalan, tag/sticker, paper bag dan banyak lagi.

Tasbih ni bagi kat orang-orang dewasa je, untuk kanak-kanak riang macam biasa la bagi coklat, jelly dan kerepek je kot. Cakap pasal coklat, mistulip import khas dari Jordan tau. Hahaha. Sebenarnya kirim kat adik mistulip yang baru je grad dekat universiti kat Jordan tu. Alang-alang coklat kat sana murah-murah, kirim la terus. Hujung minggu ni bakal doc tu akan sampai di Malaysia. 

Jadinya, setel fikir part doorgift. Cuma tunggu masa nak beli je. Tak sabar dah nak order =)




mistulip: untuk kenduri tak tahu lagi nak bagi doorgift apa..akan pening lagi sekali. sigh.

Tentang baju nikah


Bismillah dan assalamualaikum...

Hari ni tak tahu la kenapa, duk kat lab ni mengantuk yang amat. Dari tadi asyik menguap. Mood hilang entah ke mana. Teruknya perangai. Ish3. menaip kat blog ni kurang la sikit rasa mengantuk tu. Ok, dah-dah la membebel. 

Just nak kongsikan yang masa balik kampung hari tu pun mistulip dah pergi upah jahit baju nikah. Tailor ni makcik kawan mistulip. Pilih dia sebab setelah survey2 dengan harga tailor kat sini beza harga upah jahit dalam 50 ringgit. 

Design baju inspired dari baju kat bawah ni (ambik dari majalah pengantin tahun lepas, bulan tak ingat dah). 


Dress yang simple je. Material chiffon french putih, lining guna kain satin putih dan patch guna lace warna pink. Semua kain-kain ni dah dibeli tahun lepas lagi sebab dijadikan hantaran tunang hari tu. Suka dengan design baju macam ni sebab dari pinggang ke bawah dia flowy. Menampakkan effect ayu untuk pemakainya. Hehehe. Ayu la sangat kan.


Bila bincang-bincang ngan tailor, ada la beberapa cadangan tambahan untuk baju tu. Mistulip ok je, asalkan cantik. Jadi, takkan 100% sama dengan yang dalam gambar la baju saya nanti. Harap sangat hasilnya cantik and turn out to be ok bila mistulip pakai, kena dekat badan, tak pelik dan tak menyakitkan mata orang yang memandang. 

Kalau kain chiffon tu ada lebih, tailor tu cakap dia akan buat veil sekali sebab lace yang mistulip beli tu agak banyak (mentang-mentang murah kan), boleh tampal dekat veil plak. Kalau tak lebih pun tak apa, sebab veil dah beli pun sebenarnya. Huhuhu. Saja standby. 

Sekarang ni dalam dilema nak pakai tudung macam mana nanti. Ikutkan hati nak pakai tudung bawal je sebab muka dah terbiasa ngan tudung bawal, tapi sesuai ke dengan baju kain chiffon? Nak pakai shawl takut muka terbulat je nanti walaupun dah siap beli 1 shawl standby. Tudung chiffon yang ada awning tu macam tak berapa suka walaupun tudung tu la paling senang dipakai. Tak tahu la kenapa, kurang sikit dengan tudung awning ni, padahal masa tunang pakai tudung tu jugak. Wuwuwu. Harap jumpa la tudung yang berkenan di hati nanti.




mistulip: bulan 7 nanti baju melayu en. tunang akan siap di jahit manik. tak sabar nak tengok!


Wednesday, June 6, 2012

Prosedur Kahwin: Borang Kebenaran Berkahwin & Ujian HIV


Bismillah dan assalamualaikum...

Rabu lepas mistulip balik kampung bersama en. tunang untuk uruskan borang nikah. Kitorang bertolak malam rabu sebab pagi khamis dah nak ke pejabat agama. Disebabkan hari jumaat, sabtu kat Terengganu cuti dan kebetulan hari keputeraan agong jatuh hari sabtu, then cuti di bawa pulak ke hari ahad. Jadi, hari khamis je masa yang kitorang ada untuk setelkan borang.

Maka, bermula la perjalanan kami yang pastinya akan memenatkan badan pada malam rabu tersebut. Dekat karak pulak hujan sangat la lebat, slow je drive. Pandangan 2 m ke hadapan je nampak. Selebihnya gelap gelita. Sampai di KT dah subuh. Rehat jap, then terus ke pejabat agama. Kitorang ambik dua borang terus untuk lelaki dan perempuan, untuk 1 borang bayaran satu ringgit.

Borang permohonan kebenaran berkahwin bagi lelaki.

Disebabkan en.tunang berlainan daerah dengan mistulip walaupun satu negeri, borang lelaki kena hantar di pejabat agama KT dulu, bila dah dapat kebenaran baru la borang lelaki tu boleh dihantar bersama-sama dengan borang perempuan di pejabat agama daerah tempat akad nikah akan berlangsung, yang biasanya daerah tempat tingggal perempuan. 

Isi lah borang dengan jayanya di samping sediakan salinan IC kedua-dua bakal pengantin, salinan IC wali, salinan IC dua orang saksi kedua-dua belah pihak, surat akuan bujang yang asal serta salinan, sijil kursus kahwin asal beserta salinan dan juga gambar passport kedua-duanya.

Checklist bagi borang perempuan.

Ok, dah dapat borang kitorang pun terus ke klinik kesihatan berdekatan untuk buat HIV test, Sampai-sampai nurse tu cakap test tak buat hari khamis. Kecewa pastinya ada. Yela, dah penat semalaman drive dari Bangi, tapi tak boleh nak buat HIV test. Sedangkan mistulip dah rasa nak pengsan sebab tak tidur semalaman, nanti nak drive ke Besut lagi sorang-sorang. Huh! 

Then, decide ke klinik yang agak jauh sikit dan sampai-sampai je, test memang ada dibuat hari khamis, tapi pukul 2 petang baru start. Jadinya, kitorang pun balik la dulu. Rehat-rehat kejap, lepas lunch  terus gerak ke sana balik. Bila sampai giliran kitorang, seminit je kot dah siap. Tapi result terus dia seal dalam sampul surat. Rahsia la konon kan.

Borang HIV test yang dah siap kena seal. Cepat je dia masukkan dalam sampul, tak bagi mistulip tengok. Hahaha.

Yeay, dah boleh kahwin. Walaupun MA tu tak tunjuk pun result kat mistulip, mistulip tahu tak reaktif sebab ada satu line je dekat control, dekat test line takde pape. En. tunang pun sama. So, setel bahagian HIV test. Lega. Kalau kitorang decide buat HIV test dekat Bangi, lambat lagi la nak siap sebab kena buat appointment bagai. Kat Terengganu ni pergi je on the spot, terus boleh buat. Nampak sangat rakyat Terengganu tak ramai. Eh silap, rakyat Terengganu ramai jadi perantau sebenarnya. Hehehe.

Dalam 3 petang, bertolak la mistulip ke kampung halaman bertemankan radio yang dipasang kuat-kuat tak nak bagi mengantuk. Pukul 4.45 petang, sampai rumah terus lembik. What a hectic day. 

Jadinya sudah setel urusan borang, tunggu nak hantar je nanti dan selewat-lewatnya hantar sebulan sebelum tarikh nikah. In case ada pape hal-hal berbangkit sempat la nak betulkan, kalau hantar lambat tak ke kalut nanti. Nampaknya, balik kampung lagi la nanti =)

Nah, seketul gambar eka yang susah nak dikawal bila jumpa pantai.







mistulip: mana nak cari bola pantai ni?huhuhuu...

Tuesday, June 5, 2012

Pengakhiran Kisah Laksamana Sunan



Bismillah dan assalamualaikum...

Akhirnya kisah pengembaraan penuh ranjau Laksamana Sunan berakhir di novel ke enam, Sunan Musafir. Saya dah beli semalam. Walaupun harga dia lebih mahal berbanding novel sebelumnya, excited beli tanpa berfikir panjang tentang duit yang cukup-cukup makan sebab kumpul untuk kawen. Hahaha. Nak seribu daya.

Bagaikan Puteri. Beli dan baca masa kat matrik.


Cinta Sang Ratu. Pinjam dan baca masa degree second year.


Hijab Sang Pencinta. Beli dan baca masa degree final year.


Cinta Sufi. Beli dan baca masa lepas konvo.


Sutera Bidadari. Beli dan baca tahun lepas masa dah jadi student masters.


dan akhir sekali, baru beli semalam...

Sunan Musafir

No wonder la mahal, hard cover tu. Siap dapat postcard lagi.

Actually novel-novel ni sangat bagus untuk dibaca, sangat banyak pengajaran dan tauladan yang boleh kita dapat. Tak rugi sebab sedikit sebanyak dapat mendekatkan diri kepada Allah s.w.t. Dari zaman remaja sampai la ke zaman nak jadi isteri orang, masa terluang (terluang la sangat) mistulip diisi dengan kisah Laksamana Sunan je. Sampaikan berangan nak suami macam Laksamana Sunan, hahaha....eh, en. bakal suami sudah cukup sempurna di mata dan hati ini...heeee...


Jadinya, Cinta Sang Ratu je tak ada dalam koleksi sebab masa tu kebetulan kawan dah beli so pinjam jela. Tapi sekarang rasa nak jugak beli yang tu, buat koleksi peribadi. Hehehe..Tak sabar nak habiskan baca last novel ni. Semalam sempat baca sikit je sebab penat balik dari kampung ahad hari tu tak hilang lagi, so tuan puteri mistulip masuk beradu lebih awal berbanding biasa ;-)


Awan,
Kalau dapat kucapai,
Maka saktilah hamba...


Tatkala cinta berbisik,
Suaranya memuji TUHAN...
Apabila rindu terusik,
Rasulnya jadi pilihan...








mistulip: borang kebenaran nikah dah isi, hiv test pun dah buat..dah boleh senyum dah sikit =)