Wednesday, June 6, 2012

Prosedur Kahwin: Borang Kebenaran Berkahwin & Ujian HIV


Bismillah dan assalamualaikum...

Rabu lepas mistulip balik kampung bersama en. tunang untuk uruskan borang nikah. Kitorang bertolak malam rabu sebab pagi khamis dah nak ke pejabat agama. Disebabkan hari jumaat, sabtu kat Terengganu cuti dan kebetulan hari keputeraan agong jatuh hari sabtu, then cuti di bawa pulak ke hari ahad. Jadi, hari khamis je masa yang kitorang ada untuk setelkan borang.

Maka, bermula la perjalanan kami yang pastinya akan memenatkan badan pada malam rabu tersebut. Dekat karak pulak hujan sangat la lebat, slow je drive. Pandangan 2 m ke hadapan je nampak. Selebihnya gelap gelita. Sampai di KT dah subuh. Rehat jap, then terus ke pejabat agama. Kitorang ambik dua borang terus untuk lelaki dan perempuan, untuk 1 borang bayaran satu ringgit.

Borang permohonan kebenaran berkahwin bagi lelaki.

Disebabkan en.tunang berlainan daerah dengan mistulip walaupun satu negeri, borang lelaki kena hantar di pejabat agama KT dulu, bila dah dapat kebenaran baru la borang lelaki tu boleh dihantar bersama-sama dengan borang perempuan di pejabat agama daerah tempat akad nikah akan berlangsung, yang biasanya daerah tempat tingggal perempuan. 

Isi lah borang dengan jayanya di samping sediakan salinan IC kedua-dua bakal pengantin, salinan IC wali, salinan IC dua orang saksi kedua-dua belah pihak, surat akuan bujang yang asal serta salinan, sijil kursus kahwin asal beserta salinan dan juga gambar passport kedua-duanya.

Checklist bagi borang perempuan.

Ok, dah dapat borang kitorang pun terus ke klinik kesihatan berdekatan untuk buat HIV test, Sampai-sampai nurse tu cakap test tak buat hari khamis. Kecewa pastinya ada. Yela, dah penat semalaman drive dari Bangi, tapi tak boleh nak buat HIV test. Sedangkan mistulip dah rasa nak pengsan sebab tak tidur semalaman, nanti nak drive ke Besut lagi sorang-sorang. Huh! 

Then, decide ke klinik yang agak jauh sikit dan sampai-sampai je, test memang ada dibuat hari khamis, tapi pukul 2 petang baru start. Jadinya, kitorang pun balik la dulu. Rehat-rehat kejap, lepas lunch  terus gerak ke sana balik. Bila sampai giliran kitorang, seminit je kot dah siap. Tapi result terus dia seal dalam sampul surat. Rahsia la konon kan.

Borang HIV test yang dah siap kena seal. Cepat je dia masukkan dalam sampul, tak bagi mistulip tengok. Hahaha.

Yeay, dah boleh kahwin. Walaupun MA tu tak tunjuk pun result kat mistulip, mistulip tahu tak reaktif sebab ada satu line je dekat control, dekat test line takde pape. En. tunang pun sama. So, setel bahagian HIV test. Lega. Kalau kitorang decide buat HIV test dekat Bangi, lambat lagi la nak siap sebab kena buat appointment bagai. Kat Terengganu ni pergi je on the spot, terus boleh buat. Nampak sangat rakyat Terengganu tak ramai. Eh silap, rakyat Terengganu ramai jadi perantau sebenarnya. Hehehe.

Dalam 3 petang, bertolak la mistulip ke kampung halaman bertemankan radio yang dipasang kuat-kuat tak nak bagi mengantuk. Pukul 4.45 petang, sampai rumah terus lembik. What a hectic day. 

Jadinya sudah setel urusan borang, tunggu nak hantar je nanti dan selewat-lewatnya hantar sebulan sebelum tarikh nikah. In case ada pape hal-hal berbangkit sempat la nak betulkan, kalau hantar lambat tak ke kalut nanti. Nampaknya, balik kampung lagi la nanti =)

Nah, seketul gambar eka yang susah nak dikawal bila jumpa pantai.







mistulip: mana nak cari bola pantai ni?huhuhuu...

9 comments:

Nana Syazana said...

hi. nana menyelit komen sini la k. hehe.
yg beach ball tu nana bli kat tesco / carrefour. kat tempat2 toy tu. tp klo nk try2 dulu, blh je pakai belon :)

mistulip said...

owh..yeke...b4 ni cr kat giant n kedai2 toy yg biasa je..pasni terjah tesco n carrefour la..heee..thanx nana =)

mashi said...

Salam. Mistulip buat HIV test dekat klinik kesihatan mana ya?

Mistulip said...

Wslm..kat kk manir..

Anonymous said...

miss tulip,HIV test siap dalam 1 hari je?

Mistulip said...

Aah..pergi isi borang,ambk no.,bl kn pnggl tu,bt test seminit je trus dpt resultnye..tp kat ganu la,negeri lain mcm selangor bese kn bt appointment awl2..

sakinah mat said said...

Assalamualaikum, mistulip.. Time kasih, atas sharing nie. Nk tny, 2 org saksi tu kena dr pihak laki dan perempuan ke? klu sme dr perempuan shj boleh?

Mistulip said...

Wslm..yg sy tau 2 pihak laki dan 2 pihak prmpuan..xpasti blh x semua pihak prmpuan..maybe kn tanya pjbt agama nk confirm..call pun blh rasanya xyah pegi sn..

Mistulip said...

Wslm..yg sy tau 2 pihak laki dan 2 pihak prmpuan..xpasti blh x semua pihak prmpuan..maybe kn tanya pjbt agama nk confirm..call pun blh rasanya xyah pegi sn..