Tuesday, June 19, 2012

Tentang baju nikah


Bismillah dan assalamualaikum...

Hari ni tak tahu la kenapa, duk kat lab ni mengantuk yang amat. Dari tadi asyik menguap. Mood hilang entah ke mana. Teruknya perangai. Ish3. menaip kat blog ni kurang la sikit rasa mengantuk tu. Ok, dah-dah la membebel. 

Just nak kongsikan yang masa balik kampung hari tu pun mistulip dah pergi upah jahit baju nikah. Tailor ni makcik kawan mistulip. Pilih dia sebab setelah survey2 dengan harga tailor kat sini beza harga upah jahit dalam 50 ringgit. 

Design baju inspired dari baju kat bawah ni (ambik dari majalah pengantin tahun lepas, bulan tak ingat dah). 


Dress yang simple je. Material chiffon french putih, lining guna kain satin putih dan patch guna lace warna pink. Semua kain-kain ni dah dibeli tahun lepas lagi sebab dijadikan hantaran tunang hari tu. Suka dengan design baju macam ni sebab dari pinggang ke bawah dia flowy. Menampakkan effect ayu untuk pemakainya. Hehehe. Ayu la sangat kan.


Bila bincang-bincang ngan tailor, ada la beberapa cadangan tambahan untuk baju tu. Mistulip ok je, asalkan cantik. Jadi, takkan 100% sama dengan yang dalam gambar la baju saya nanti. Harap sangat hasilnya cantik and turn out to be ok bila mistulip pakai, kena dekat badan, tak pelik dan tak menyakitkan mata orang yang memandang. 

Kalau kain chiffon tu ada lebih, tailor tu cakap dia akan buat veil sekali sebab lace yang mistulip beli tu agak banyak (mentang-mentang murah kan), boleh tampal dekat veil plak. Kalau tak lebih pun tak apa, sebab veil dah beli pun sebenarnya. Huhuhu. Saja standby. 

Sekarang ni dalam dilema nak pakai tudung macam mana nanti. Ikutkan hati nak pakai tudung bawal je sebab muka dah terbiasa ngan tudung bawal, tapi sesuai ke dengan baju kain chiffon? Nak pakai shawl takut muka terbulat je nanti walaupun dah siap beli 1 shawl standby. Tudung chiffon yang ada awning tu macam tak berapa suka walaupun tudung tu la paling senang dipakai. Tak tahu la kenapa, kurang sikit dengan tudung awning ni, padahal masa tunang pakai tudung tu jugak. Wuwuwu. Harap jumpa la tudung yang berkenan di hati nanti.




mistulip: bulan 7 nanti baju melayu en. tunang akan siap di jahit manik. tak sabar nak tengok!


4 comments:

sarahhernyzar said...

simple and nice. suka the design !

Mistulip said...

kan...suka sbb simple..=)

Anonymous said...

salam..blh tau material ape utk baju nikah awk ni x? n kos upah jahit? nk jd kn inspirasi utk baju nikah sy jgk nt..kot2 la tailor caj lbh...tQ

Mistulip said...

Wslm.sy ada gtau dlm entri..lining guna satin,material luar french chifffon..pastu patch ngan lace..total plus veil rm200..tanye kat tailor kebanyakannya ambk rm250..