Friday, July 20, 2012

DIY: Nest lantern

Bismillah dan assalamualaikum...

Macam dah lama tak upadate blog, padahal baru seminggu kot. Kononnya busy. Konon jela, huuuu...Persiapan kahwin? Bergerak secara perlahan. Dan ni la aktiviti mistulip sejak 2 minggu lepas

Bahan-bahan

Wrap, wrap, wrap and wrap..sampai sakit pinggang..

Dah siap...

My own nest lanterns (sebiji lagi tak masuk dalam gambar)

Alhamdulillah siap juga akhirnya. Punya la malas nak siapkan. Especially yang saiz besar tu agak mencabar nak buat. Sekarang dah boleh senyum =)

Tutorial


Dan satu lagi....

Siapa boleh teka apa saya nak buat dengan benda kat bawah ni?


Nah, hint.

  
Terlalu banyak yang perlu fikir untuk persiapan kahwin. Kadang-kadang bila dekat lab asyik fikir je apa lagi benda yang tak siap, apa lagi yang perlu buat, apa lagi yang tak beli. Tapi bila dah kat rumah tengah buat apa-apa yang berkaitan dengan urusan kahwin, asyir fikir paper, fikir sfe, fikir boleh ke siapkan labwork hujung tahun ni. Last-last sepanjang hari serabut. Betul-betul perlukan kesabaran dan kekuatan nak hadapi semua ni. Moga dipermudahkan segalanya.

Eh, esok dah 1 Ramadhan. Cepat je masa berlalu. Selamat berpuasa semua. Jom perbanyakkan ibadat. Moga-moga semua amalan kita diterima dan diberkati oleh-Nya. InsyaAllah.





mistulip: malam ni balik kampung, nak tengok ayahanda yang tak sihat. hari tu dah masuk wad tiga malam. insyaAllah first day puasa kat kampung. moga semuanya selamat...

Thursday, July 12, 2012

Perkhidmatan penghantaran gas memasak Petronas

Bismillah dan assalamualaikum...


Semalam, tengah semangat duk masak-masak tiba-tiba gas habis. Nak telefon orang kedai kat kawasan perumahan, nombor pulak tak pernah simpan.

Then, terus teringat pernah tengok iklan kat tv pasal perkhidmatan penghantaran gas memasak oleh petronas. 

Sah-sah la tak pernah peduli pun pasal nombor tu kan. Huhuhu.Terus google dan dengan cepat dan tangkasnya mistulip telefon la nombor 1-300-888-GAS(427).


Tapi masa call tu, abaikan jela GAS tu, dial je 1300888427. Maka anda akan terus disambungkan kepada operator. Dah siap bagi nama, contact number dengan alamat serta saiz gas yang nak ditukar, tunggu la dalam tempoh 1 jam paling lama. Dia la yang cakap.

Tunggu punya tunggu, memang dalam sejam jugak la baru sampai. Tu pun lepas orang tu call dua kali sebab tak jumpa rumah. Alamat kat kawasan perumahan tu memang pelik sikit, bikin orang confuse. 

Dah sampai, terus tukar. Untuk tong 14 kg, bayarannya RM29. Kira ok la, tak payah bersusah payah pergi kedai semua kan.

Cumanya, masa google pasal perkhidmatan ni, ada yang cakap nanti orang petronas tu akan hantar dan tolong pasangkan untuk kita, siap terus check kalau-kalau ada kebocoran dekat line ke apa.

Tapi yang jadi kat rumah mistulip, orang tu just hantar depan pintu rumah je. Kena pasang sendiri dan tak ada pun dia nak check kebocoran semua. 

Tak apa la, maybe dia penat bawak naik tong berat tu ke tingkat 2. Huhuhu. Tak kisah pun sebenarnya, walaupun tagline dorang 'Bukan sekadar menghantar gas' T_T

Dalam 2 jam lepas tu, staff petronas ada call buat survey kepuasan pelanggan. Tanya gas sampai pukul berapa, ok ke tak service diorang.

Soalan last dia tanya, cik akan recommend tak service kami kepada kawan-kawan cik? So, of course la jawab ye.

Jadi, oleh sebab itu tertulisnya entri ini pada hari ini. Hehehe. Gas habis boleh la call nombor kat atas tu ok.

Kedai-kedai runcit kat kawasan perumahan pun ada je buat service penghantaran ni. Cuma kitorang je tak pernah nak simpan nombor telefon dorang. Dan 1 lagi rasanya kedai tu ada ambik caj tambahan.


Tapi service ni tak semua kawasan ada. Kalau nak tahu kawasan mana yang ada service ni, boleh la check dekat website  www.mymesra.com.my/beyondgasdelivery or call je nombor kat atas tu tadi.



'Bukan sekadar menghantar gas'. Ok, dah habis iklan berbayar. Petronas tak nak bayar kat saya ke? Hahahaha...





mistulip: hari ni demam selsema makin teruk...suara pun dah jadi macam ramli sarip =p

Monday, July 9, 2012

Kisah tentang coklat, si adik dan balik kampung lagi

Bismillah dan assalamualaikum...

22 Jun lepas, alhamdulillah adik kesayangan selamat sampai ke Malaysia setelah 6 tahun merantau di bumi Jordan. 

Jadinya, mistulip agak sibuk ke sana ke mari dari bangi ke klia. Esoknya ke klia balik sebab hantar si adik nak naik flight ke kampung pulak.

Dan seperti yang dijanjikan, dia belikan 2kg coklat untuk doorgift masa nikah nanti. 

Dengar cerita, family kat kampung bebel-bebel kat si adik sebab coklat 2kg tu dah beratkan beg dan buah tangan untuk dorang jadi berkurang. Hahaha. 

Yela kan, nak naik flight ni beg ada limit berat dia, kalau lebih kena bayar. Padahal banyak je adik mistulip belikan buah tangan untuk dorang. Saja je dorang tu. Ish3...

Ini la coklatnya! Pelbagai bentuk, rupa, warna dan rasa. Seronok tengok coklat banyak-banyak macam ni.


Tergoda tak tengok? Mistulip boleh rasa seketul dua je. Selebihnya simpan dalam peti ais, akan dikeluarkan kemudian bila sampai masanya...

Nah, gambar jarak dekat. Geram tengok coklat-coklat ni, tapi tahan jela nafsu. Huhuhu...


Oh, ini bukan coklat. Tapi manisan. Lebih kurang biskut raya kat tempat kita la tapi semuanya berasaskan kacang. Sedap jugak, tapi tak boleh makan banyak sebab muak. 


Manisan ni bukan untuk doorgift, tapi buah tangan untuk kitorang je. Saja nak tunjuk. Hehehe...

Selepas seminggu, mistulip pulak balik kampung. Singgah rumah en. tunang dulu, ambil borang pihak lelaki.

Borang pihak lelaki terlebih dahulu dapat kebenaran dari pihak pejabat agama KT (sebab en.tunang orang KT), kemudian baru la boleh hantar bersama-sama dengan borang nikah pihak perempuan di pejabat agama besut (mistulip orang besut).

Proses memakan masa selama seminggu dan InsyaAllah minggu ni surat kebenaran nikah dah boleh ambil. Lepas tu boleh la bawa surat kebenaran tu kepada jurunikah.

Itu je prosedur untuk pasangan satu negeri tapi berlainan daerah.

Dalam masa yang terhad tu, sempat juga la pergi tengok pelamin dekat satu butik yang mistulip berkenan. Yang ni kita story lain kali ye. 

Dalam masa yang terhad tu, sempat jugak makan durian yang baru je gugur masa mistulip sampai umah. Sebelum ni musim durian asyik terlepas je, tak sempat nak balik kampung dah habis.

Dan dalam masa yang terhad tu jugak, sempat pergi Lata Belatan dan Lata Tembakah bawa budak kecik dua orang tu mandi air terjun. 

Bukan main seronok lagi mereka-mereka bermandi-manda. Mistulip? Macam biasa, jadi tukang ambil gambar je =)

Ini la si adik dengan 2 orang budak kecik yang baru lepas mandi air terjun.

Eka memang pro kalau buat muka yang camtu -_-





mistulip: nest lantern in progress....tapi tali kertas tak cukup pulak dah..

Thursday, July 5, 2012

Andai Ku Bercinta Lagi

Bismillah dan assalamualaikum...

Sangat suka dengan mtv lagu andai ku bercinta lagi nyanyian mojo ni. Best dan sangat sedih...huhuhu...kisah kesetiaan seorang suami pada isterinya yang dah meninggal...nape entah hari ni mood tiba-tiba terjiwang...rindu kat orang jauh la kot...huuuu...


Andai Ku Bercinta Lagi -MOJO


Kini kau tiada
Senafas pun ku perlu mencuba
Kau bawa pergi sebahagian dari jiwa raga

Bersendiri hidup umpama hilang erti
Bagaimanakah meneruskan hayat ini

Andai ku bercinta lagi suatu hari nanti
Tunjukkan di mana
Ruang hati untuknya yang masih belum kau huni?

Apabila tiba waktu bersemuka
Ku perlu pejamkan mata dan memaksa lafaz cinta
Dengan bayangmu di minda

Tiada pengganti bisa hadir dan mampu menyembuh
Rawan di hati meleraikan semangat ku runtuh

Bersendiri masa umpama tak beralih
Berapa lama lagi harus ku merintih

Malam tidak berpurnama
Fajar tiada kejora
Aku hilang di dalam gelita kalbu
Tanpa dirimu asaku mati









mistulip: mood kerajinan dah hilang ke mana-mana...