Friday, July 20, 2012

DIY: Nest lantern

Bismillah dan assalamualaikum...

Macam dah lama tak upadate blog, padahal baru seminggu kot. Kononnya busy. Konon jela, huuuu...Persiapan kahwin? Bergerak secara perlahan. Dan ni la aktiviti mistulip sejak 2 minggu lepas

Bahan-bahan

Wrap, wrap, wrap and wrap..sampai sakit pinggang..

Dah siap...

My own nest lanterns (sebiji lagi tak masuk dalam gambar)

Alhamdulillah siap juga akhirnya. Punya la malas nak siapkan. Especially yang saiz besar tu agak mencabar nak buat. Sekarang dah boleh senyum =)

Tutorial


Dan satu lagi....

Siapa boleh teka apa saya nak buat dengan benda kat bawah ni?


Nah, hint.

  
Terlalu banyak yang perlu fikir untuk persiapan kahwin. Kadang-kadang bila dekat lab asyik fikir je apa lagi benda yang tak siap, apa lagi yang perlu buat, apa lagi yang tak beli. Tapi bila dah kat rumah tengah buat apa-apa yang berkaitan dengan urusan kahwin, asyir fikir paper, fikir sfe, fikir boleh ke siapkan labwork hujung tahun ni. Last-last sepanjang hari serabut. Betul-betul perlukan kesabaran dan kekuatan nak hadapi semua ni. Moga dipermudahkan segalanya.

Eh, esok dah 1 Ramadhan. Cepat je masa berlalu. Selamat berpuasa semua. Jom perbanyakkan ibadat. Moga-moga semua amalan kita diterima dan diberkati oleh-Nya. InsyaAllah.





mistulip: malam ni balik kampung, nak tengok ayahanda yang tak sihat. hari tu dah masuk wad tiga malam. insyaAllah first day puasa kat kampung. moga semuanya selamat...

9 comments:

anakpakshaikh said...

cantiklah lattern

Mistulip said...

tq =)

pelangi chenta said...

kreatif.mmg nak DIY untuk majlis tetapi kekadang masa xde.

Mistulip said...

aah..mmg kena ada ms trluang nk bt ni..dan jgk kn sbr..

Eillafasya said...

cantik lanterns ni.. nak try buat lah..tapi boleh saya tahu mcm mana tali tu boleh maintain kaku cenggitu?

Mistulip said...

eillafasya: masa balut tali tu kat bola,mmg dh lumurkan tali tu ngan gam..bl dh kering gam,br kuarkan bola..sbb tu tali still maintain ikut bentuk bola..

sarahhernyzar said...

dear.. boleh share kat mana nk beli pelita / candle letrik tu. eh betul ke ? hehe. thanx dear :D

Mistulip said...

nama dia lilin bateri..hehe..sy beli kat romantika metropoint kajang..

orked violet said...

creative nye
rase cm nk try jugak je..huhu

BTW, Sya da foLLow kamu.free, visit/foLLow Sya jugak ek

sya-orked.blogspot.com