Thursday, July 12, 2012

Perkhidmatan penghantaran gas memasak Petronas

Bismillah dan assalamualaikum...


Semalam, tengah semangat duk masak-masak tiba-tiba gas habis. Nak telefon orang kedai kat kawasan perumahan, nombor pulak tak pernah simpan.

Then, terus teringat pernah tengok iklan kat tv pasal perkhidmatan penghantaran gas memasak oleh petronas. 

Sah-sah la tak pernah peduli pun pasal nombor tu kan. Huhuhu.Terus google dan dengan cepat dan tangkasnya mistulip telefon la nombor 1-300-888-GAS(427).


Tapi masa call tu, abaikan jela GAS tu, dial je 1300888427. Maka anda akan terus disambungkan kepada operator. Dah siap bagi nama, contact number dengan alamat serta saiz gas yang nak ditukar, tunggu la dalam tempoh 1 jam paling lama. Dia la yang cakap.

Tunggu punya tunggu, memang dalam sejam jugak la baru sampai. Tu pun lepas orang tu call dua kali sebab tak jumpa rumah. Alamat kat kawasan perumahan tu memang pelik sikit, bikin orang confuse. 

Dah sampai, terus tukar. Untuk tong 14 kg, bayarannya RM29. Kira ok la, tak payah bersusah payah pergi kedai semua kan.

Cumanya, masa google pasal perkhidmatan ni, ada yang cakap nanti orang petronas tu akan hantar dan tolong pasangkan untuk kita, siap terus check kalau-kalau ada kebocoran dekat line ke apa.

Tapi yang jadi kat rumah mistulip, orang tu just hantar depan pintu rumah je. Kena pasang sendiri dan tak ada pun dia nak check kebocoran semua. 

Tak apa la, maybe dia penat bawak naik tong berat tu ke tingkat 2. Huhuhu. Tak kisah pun sebenarnya, walaupun tagline dorang 'Bukan sekadar menghantar gas' T_T

Dalam 2 jam lepas tu, staff petronas ada call buat survey kepuasan pelanggan. Tanya gas sampai pukul berapa, ok ke tak service diorang.

Soalan last dia tanya, cik akan recommend tak service kami kepada kawan-kawan cik? So, of course la jawab ye.

Jadi, oleh sebab itu tertulisnya entri ini pada hari ini. Hehehe. Gas habis boleh la call nombor kat atas tu ok.

Kedai-kedai runcit kat kawasan perumahan pun ada je buat service penghantaran ni. Cuma kitorang je tak pernah nak simpan nombor telefon dorang. Dan 1 lagi rasanya kedai tu ada ambik caj tambahan.


Tapi service ni tak semua kawasan ada. Kalau nak tahu kawasan mana yang ada service ni, boleh la check dekat website  www.mymesra.com.my/beyondgasdelivery or call je nombor kat atas tu tadi.



'Bukan sekadar menghantar gas'. Ok, dah habis iklan berbayar. Petronas tak nak bayar kat saya ke? Hahahaha...





mistulip: hari ni demam selsema makin teruk...suara pun dah jadi macam ramli sarip =p

9 comments:

Anonymous said...

salam mistulip. akak nk tanya kt mana mistulip beli yg lampu ala2 lilin tu ye? nice...akak nk cari jgk utk persiapan maj kwin adik hujung thun ni ;)

Mistulip said...

Wslm..sy beli kat romantika, metropoint kajang...nama dia lilin bateri,rm2 sebiji =)

chil&zam said...

salam mistulip..how nice ur nest lantern, serius tak pernah terfikir nk buat..

anyway good idea,thnks for sharing,,nice

Mistulip said...

wslm..tq..hehe..actually tgk tutorial yg nana bt..dis is her entry..byk yg die diy..

http://nanarez.blogspot.com/2011/06/diy-nest-lantern.html

amirulmahazan said...

Hampaih nyioq..kedah depa tak hantaq tong gas hari ahad...isnin sampai sabtu ja...mai pakat makan megi unplugged ja hari ni hahahaha

Hisyam Rosly said...

No tel yg ada kt atas tu untuk semua jenis gas ke.??kalau shell sama ke no lain

Mistulip said...

Hisyam rosly,gas petronas je..

Unknown said...

salam..hai..boleh tak kalau mntak tolong org gas call sy yaya/01128795544..sy kehaabisan gas,credit,kt rumah yg ade cuma sy dan ank2..gas abis..tolong sy

Mistulip said...

Awk call je no tu..klu x silap free je sbb talian bebas tol..lgpun byk detail die nak almt sume