Saturday, October 12, 2013

Masak memasak: Ketam bercili

Assalamualaikum...

Hari ni nak bagi resepi ketam bercili yang mistulip buat selasa lepas. Makan dengan nasi putih, telur dadar dan sayur kangkung kicap.



Bahan-bahan:

  • 2 ekor ketam
  • 4 ulas bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • 2 biji cili merah
  • 2 sudu makan cili giling
  • Sos cili
  • Sos tomato
  • Garam, kunyit dan gula
  • Minyak untuk menggoreng dan menumis


Cara-cara:

  1. Potong ketam kepada dua, bersihkan dan lumurkan kunyit dan garam.
  2. Goreng sebentar dalam kuali, angkat dan toskan.
  3. Tumiskan cili giling hingga pecah minyak.
  4. Masukkan bawang merah, bawang putih dan cili merah yang dikisar bersama terlebih dahulu. Tumis sehingga pecah minyak.
  5. Masukkan air mengikut banyak mana kuah yang diingini.
  6. Masukkan sos cili, sos tomato, garam dan gula secukup rasa.
  7. Masukkan ketam dan balik-balikkan sehingga masak.


Selamat mencuba! memang sedap..tapi setiap kali makan ketam, mesti sakit dada. alergic ke?

Review: Pakej kahwin

Assalamualaikum..

Boleh tak dah setahun lebih kahwin, baru nak review pasal wedding. Boleh aje kan, hehehe. ok, pakej yang mistulip ambik ni dari butik Astana Impian tak jauh dari rumah mistulip..selang 2 buah kampung je. Pemilik dia ni kawan adik mistulip merangkap junior masa sekolah dulu. 

Baju dua pasang. Mula-mula nak tema turqoise tapi baju takde yang berkenan di hati. Last-last pilih satu design baju ni, warna light purple. Tapi baju belum jahit, baru ada kain dan design. disebabkan suka sangat dengan design baju tu, mistulip setuju je sebab masa still ada, sempat la untuk baju tu siap. Kiranya mistulip orang pertama yang akan pakai baju tu.



Tapi last-last tukang jahit tu silap jahit, dia guna design yang lain untuk kain purple, design yang purple dia jahit dekat kain warna cream. Kiranya tertukar. Tu tauke butik la yang cakap, xtau betul ke tak. Mula-mula tak puas hati la, design yang nak xdapat..takkan nak ambik baju yang warna cream tu plak kan..lariu terus tema. Tak puas hati sebab mistulip tak berapa berkenan dengan ropol2 kat bawah tu..sebab rasa sarat je.

Tapi redha je sebab bila tanya kawan-kawan semua cakap cantik. masa tu fikir dorang ni nak sedapkan hati aku je ni. tapi terima jugak la. majlis dah nak dekat, x boleh nak buat apa dah. tapi bila tengok balik gambar, cantik jugak..hahaha..baju ni bead dia warna pink. tudung sendiri, veil, crown sume dia bagi.



Nampak tak ropol-ropol tu..bila duduk memang nampakla keropolannya..hehe..baju untuk laki lak, design moden, ada bling2 dekat bahu. Actually semua accesories dapat, macam keris, brooch dekat tanjak semua2, tapi entah kenapa en suami tak pakai. Sampin pun pakai macam biasa je, bukan sekali dengan barut yang boleh buat bentuk bunga kat tepi tu. Huhuhu..maklum la pakai sendiri..tu pun kelam kabut sebab lama jugak rombongan laki tunggu dekat masjid, tauke butik tak hantar-hantar baju. haih, memang la..time management butik ni tak berapa ok sikit.

Untuk baju kedua, mistulip pakai untuk majlis bertandang. warna biru pink. simple je design, baju kurung moden dengan kain flowy. gambar tak ada sangat untuk majlis ni. Baju laki pun sama, biru dengan sampin n tanjak pink. Actually tak sangka pun akan jadi pink, mistulip ingat dia nak bagi tanjak n sampin warna biru jugak tapi disebabkan semuanya last minute, dah tak boleh nak tukar. kan dah cakap tadi time management dia kureng..mistulip pun satu, tak bagitau awal-awal..kesian en suami, nikah pun dah putih pink, majlis belah laki pun ada pink..hehehe..



Untuk pelamin pulak, mistulip cuma nak simple dan banyak elemen putih. Disebabkan baju jadi warna purple dan lari dari tema asal warna turqoise, mintak jugak la masukkan elemen turqoise dalam pelamin. Tapi bila tengok balik, jadi biru purple pulak..huhu..but still, nak simple warna putih jadi major colour menjadi kenyataan. Walaupun tak macam design yang mistulip betul-betul harapkan, still ok di mata mistulip. Cuma pelamin ni siap pukul 2 pagi hari majlis. Pengsan! sekali lagi, time management...


Cantik tak?

Meja beradap pun tema putih biru purple. Mistulip cuma cakap nak simple, hari dia pasang tu la baru tengok macam mana. Ok la, sebab tak kisah sangat pasal meja beradap ni sebab tak banyak pun ambik gambar kat sini.



Hiasan bilik tidur pun sama, putih biru purple. gambar full takde plak, tapi memang simple je. ni jela gambar yang ada..


Makeup dua kali. Ni masa resepsi. Actually makeup ni tak sempat siap tau..hahaha..part bibir belum sempat touch up betul-betul.. sempat pakai lipstick je..pihak laki sampai tepat-tepat pukul dua, masa tu mistulip ngah bersiap. kan dah bagitau tadi pasal time management..last-last makcik-makcik semua dah bising cakap pihak laki dah tunggu kat bawah. nak tak nak, bantai jela, terus pakai tudung, veil semua n keluar dari bilik. hahaha..sabar jela.


Actually mistulip lagi cerah dari en suami, tapi makeup ni telah membuatkan mistulip gelap sikit. Dia lak yang lagi cerah jadinya..huhu..Ok, makeup kali kedua, untuk majlis bertandang. mistulip makeup je terus dari rumah..sebab nak ke umah pihak laki tak sampai dua jam. Yang ni sempat siap makeup, tapi bila tengok gambar, mistulip suka yang kat atas. yang ni macam garang sikit.


Overall, mistulip tak berapa puas hati. sebab banyak benda yang nak akhirnya tak dapat. mula-mula nak macam ni, last-last jadi lain. dengan banyak benda lambat, semua nak kena tunggu..part pelamin tu la yang paling menguji kesabaran..sedara-sedara sume dah nak tidur, dia boleh lagi duk pasang sana sini, ketuk-ketuk..

Tapi tula, sebabnya kenal sejak sekolah lagi, tak boleh nak buat apa sangat. cuma lepas tu ada la dia tanya macam diorang punye service. mistulip cuma cakap lepas ni cuba perbaiki time management..

So, macam tu la ceritanya..memang betul orang cakap, preparation kahwin ni baik la buat seawal mungkin..dan paling penting pilih baju dulu dan lepas tu bari decide warna tema..kalu decide tema dulu, memang tak dapat la baju yang kita nak..lain la kalau kita ni orang berada, semuanya boleh tempah baru, ikut yang kita nak macam mana...




mistulip: bila dah kahwin, tak kisah dah pun baju cantik ke tak, pelamin cantik ke tak..sebab kehidupan lepas kahwin tu lagi mencabar..banyak benda yang perlu fikir dan dirancang =)

Tuesday, October 8, 2013

Masak-memasak: Juicy meatball

Assalamulaikum...

Lama sangat dah tak buat entri pasal masakan. Dulu masa takde dapur (baca belum kahwin), beria buat entri masak. Sekarang dah ada dapur, entri masak entah kemana-mana. Maksudnya?Buzy sangat masak sampai tak sempat taip entri baru?Konon. Hahaha..

Ok, hari ni nak bagi resepi juicy meatball yang menjadi fav en.suami n mistulip. Sedap kalau nak buat spaghetti bolognese dan masukkan meatball ni.




Bahan-bahan:

  • Sebungkus daging lembu kisar (mistulip guna brand Ramly)
  • Sebiji telur
  • Dua keping roti gardenia untuk jadikan bread crumb
  • Bawang besar (holland) - separuh
  • Serbuk lada sulah (ajishio)
  • Serbuk lada hitam (ajishio)
  • Garam


Cara-cara:

  1. Bakar dua keping roti gardenia dan kisar guna blender kering. 
  2. Masukkan ke dalam mangkuk bersama daging kisar dan bawang besar yang dicincang halus.
  3. Masukkan telur dan gaul rata semuanya.
  4. Dah sebati, masukkan garam, serbuk lada sulah dan lada hitam secukup rasa.
  5. Gaulkan sebati sekali lagi dan boleh la dibuat bentuk bebola sampai habis. 





Agak besar kan meatball ni?baru la puas hati makan..kalau guna sukatan bahan-bahan macam kat atas boleh dapat dalam 18 ke 20 biji meatballs.

Kalau nak buat spaghetti bolgnese, goreng dulu meatball separa masak guna minyak yang sedikit dalam non stick pan. Lepas tu, masukkan dalam sos spaghetti dan panaskan.

Kalau version mistulip, mistulip suka tumis bawang n cili giling dulu, then baru masukkan sos spaghetti. Masukkan air sikit dan masukkan meatball, masak sampai mendidih. Lepas tu boleh la curahkan atas spagetti. 

Nak lagi sedap, letakkan satu keping chesdale cheese atas spaghetti, baru dicurahkan sos. Nanti chesdale cheese tu akan cair dengan sendiri. Sedap hingga menjilat jari. hahaha..padahal makan dengan garfu.

Wednesday, August 28, 2013

New journey begins

Assalamualaikum...

Lamanya tak update. Macam-macam dah berlaku sepanjang beberapa bulan ni, tapi tak sempat nak mengadap laptop menaip entri baru. Busy sangat bunyinya..

Actually, dalam setengah tahun ni mistulip berjuang nak siapkan thesis. Lepas majlis kahwin november lepas, berjaya juga siapkan lab. Dah siap lab, sibuk urusan pindah ke jb. Lepas tu bermula la pertapaan siapkan modelling and thesis writing.


Mula-mula memang blur, tapi bila dah dapat momentum tu, insyaAllah lancar je.. 

Banyak yang berlaku dalam tempoh tu. Beberapa kali juga ulang alik ke UKM sebab ada beberapa analisis tak dapat result ok, so kena repeat. Lepas submit draf tesis pada supervisor april lepas, terpaksa menunggu beberapa bulan jugak sebab my supervisor is super duper busy. Nak jumpa pun susah.

Sampaikan dalam bulan puasa hari tu, masih belum ada tanda-tanda yang dia boleh siapkan check tesis. Jadinya, dengan misi dah tak nak bayar yuran pengajian untuk semester baru mistulip push supervisor untuk check tesis tu asap. 

Siap hantar email, buat ayat sedih cuma mampu bayar yuran pemeriksaan tesis je. Yuran pengajian dah tak mampu. Sebabnya, kalau sempat hantar tesis awal, akan dapat 100% tuition waiver. Kalau lambat (after minggu gugur/tambah kursus), cuma dapat 50% tuition waiver.

Jadinya, bila buat ayat sedih macam tu, supervisor pun terpaksa la siapkan secepat mungkin. Mula-mula cakap minggu pertama ogos dia boleh siapkan (minggu sebelum raya). Bila dah nak masuk bulan ogos, mistulip tanya lagi. Dia cakap by 15th august dia akan bagi balik my thesis. Masa tu sabar jela. Cuma harapkan tak banyak correction. Kalau banyak, means makan masa untuk buat correction dan semua planning akan lari sebab nak submit sebelum 30 ogos.


It's ok, everything is fine..tapi dalam hati Tuhan je tahu perasaan masa tu..huhu..
Bila dah 15hb, email lagi. Tak ada respond. Mistulip sabar, tunggu je dulu. Padahal dalam hati dah dupdapdupdap. Hehehe. Esoknya 16hb baru dia email dan cuma bagi Bab 1-3. Bab 4 dan seterusnya dia cakap dia cuba siapkan hari tu jugak. Masa tu dalam hati, dah agak dah...mesti baru check ni. So, takpe la buat la correction Bab 1-3 dulu. Petang tu jugak siap sebab tak banyak.

Esoknya (hari sabtu) dalam tengahari, baru Dr bagi balik semua. Bayangkan hari sabtu. Memang menggelupur kot supervisor siapkan check tesis, walaupun masa weekend. Kesian plak dekat dia. Huhuhu..tapi nak buat macam mana, kat student pun kena kesian. Dah lama kot hantar, tapi baru nak check..

Tapi disebabkan hari Isnin mistulip dah nak pindah semula ke Bangi, mistulip tak buat correction tu. Busy kemas barang. Isnin sampai Bangi, bermula la urusan turun naik office untuk submit thesis. Setelah 2 kali check format di fakulti, supervisor check sekali lagi after correction, setelkan isi borang submit yang perlukan banyak pihak tandatangan, bayar yuran pemeriksaan tesis di bendahari, akhirnya dah berjaya submit 7 copy thesis kat fakulti semalam 27 ogos..Makan masa seminggu lebih juga urusan semua tu.


Alhamdulillah tak macam ni..hehehe [Picture]

Yeay, misi berjaya! dapat juga submit sebelum 30hb. Alhamdulillah, lega dan syukur sangat. Sekarang ni tunggu viva jela dan sementara tunggu viva ni, mistulip jadi GRA balik. Sebab nak kumpul duit untuk bayar yuran register PhD nanti. InsyaAllah, kalau viva sempat tahun ni, sempat la register PhD semester depan (Feb 2014). 

Moga dipermudahkan semuanya urusan viva, proposal writing dan juga urusan cari kerja baru untuk en.suami Sekarang ni long distance relationship jela. Moga-moga ada rezeki untuk en.suami dapat kerja baru kat area sini. Amin...

Kalau sebelum ni,bangun pagi siapkan breakfast untuk en.suami pegi keje. Dia dah pegi keje, naik atas tulis thesis. Bila dah petang, turun bawah prepare dinner. Bila en.suami dah balik keje, dinner sama-sama sambil tengok running man. Hahaha. Lepas tu rehat, online kejap then tidur. Esoknya, ulang balik benda sama. Oh, i miss my life as a housewife and miss him too...






mistulip: jom balik kampung jumaat ni..boleh makan buah...durian, rambutan, manggis..sedapnya =)

Thursday, February 28, 2013

My true age


What's Your True Age?


Saja je main kuiz ni. Konon tak ada keje. Huhuhu...Mine is 46! Tua 20 tahun dari umur sebenar?Sadis...Ni resultnya:

46 Years Old

You're 46 years old! You are smack dab in the middle of your mid-life crisis. You aren't sure if the decisions you've made up to this point were the best ones, and you have no idea what you want for the future. You have the sinking feeling that you've made a mistake (or more) in the way you've been living your life, so you set out to find whatever it is you're lacking. Whether that be making an impulse purchase on a motorcycle or deciding to quit your job, you're ready for something new. Hang in there; your friends and family are there to help you through this difficult time!

What's Your True Age?

Hahaa...kesian kan sampai sekarang tak tahu hala tuju lagi. Tapi ada juga benarnya, sebab sampai sekarang mistulip asyik fikir je betul ke tindakan mistulip sambung masters, tak terus keje dulu. Padahal, perjuangan dah nak sampai ke hujung dah, sikit je lagi nak siapkan thesis. Huhuhu, sabar la duhai hati.

Dan satu lagi, memang sekarang 50-50 plan seterusnya nak buat pe. PhD or kerja?I think I need caunselling. Sigh....

Kalau dah rasa banyak sangat masa lapang, tak de keje, boleh la nak main kuiz kat atas tu. Click je link. Bye.




mistulip: bored....

Wednesday, February 27, 2013

Review: Hand Bouquet

Assalamualaikum...


Lamanya tak update blog. Kehidupan mistulip sebagai seorang student yang dalam proses writing thesis dan juga suri rumah menyebabkan mood menulis hilang ke mana-mana. Banyak nak cerita, tapi mood tak ada. Sad. Plus jadi suri rumah ni bukan boleh dipandang mudah. Tabik spring pada semua suri rumah especially my mom =)

Ok, kali ni nak review pasal hand bouquet atau HB. Kalau nak tahu, untuk sanding dan bertandang mistulip just guna HB yang butik bagi. Eh, bagi pinjam sewa, bukan bagi terus. Huhuhu. Masa tunang dan nikah je HB buat sendiri.


HB masa tunang guna  paper flower. Boleh ke sini untuk tengok tutorial paper flower tu.

HB masa nikah. Beli artificial flower 3 jambak then ikat dengan reben. Satu jambak dalam RM6 x 3 = RM18. Plus dengan reben, total dalam lebih kurang RM20.


HB masa sanding, majlis belah perempuan. Tauke butik buat yang baru, guna artificial flower jugak. Tema blue-purple.

HB masa bertandang. Butik punya jugak, guna je apa yang diberi. Actually malas nak fikir pasal HB dah sebab benda lain banyak lagi nak difikirkan masa tu. So, malas nak susahkan diri nak DIY or buang duit nak tempah bagai. Hehehe.. Ni Alissa, anak buah en. suami.

So, semua HB tak ada pun guna fresh flower. Walaupun fresh flower lag cantik bagi sesetengah orang, artificial flower pun apa kurangnya. Yang penting tetap jadi penyeri buat ratu sehari. Lagipun boleh simpan sampai bila-bila. Nak tujuk kat anak cucu pun boleh. Wah, nenek pandai DIY. Hahaha.




mistulip: update di kala menunggu en.suami pulang dari tempat kerja.

Saturday, January 5, 2013

Baby Nayli Alya yang comel

Assalamualaikum..

Rabu lepas kan mistulip ke Bangi untuk 2 hari 1 malam sebab nak selesaikan urusan hantar sampel dan jumpa Dr. Alang-alang dah sampai sana, buat la keputusan nak melawat baby kawan mistulip. Dia bersalin bulan september lagi tapi baru je datang bangi balik lepas berpantang di Terengganu.

Sampai je rumah Vilah malam Rabu tu, semua ex-housemate termasuk mistulip sendiri macam orang tak pernah jumpa baby. Nayli Alya super comel. So chubby and adorable. Rasa nak gigit2 je pipi dia. Malam tu memang semua orang senyum je, macam tak ada masalah langsung bila tengok baby yang sangat comel. Huhuhu...

Ni la budaknya. Nayli Alya bermaksud pencapaianku tinggi. Moga pencapaian bila dah besar nanti semua tinggi-tinggi ye.


Alya dengan aunty2. oh, saya sorang saja isteri orang disitu...

Comellll...macam baby cina, mata sepet ikut ayah, putih ikut ibu...

Akhirnya Alya tidur bila kitorang dah nak balik...




mistulip: kalau anak sendiri nanti tak tau la camne, tengok anak orang pun terlebih excited.

Jar of hearts

Assalamualaikum..

Kenapa la diri ni sangat malas nak siapkan abstract, nak tanda tutorial, nak buat  modelling? Inikan nak writing thesis, memang tak la..huhuhu..Suami pergi kerja, boleh pulak layan perasaan sorang-sorang kat rumah



No, I can't take one more step towards you
Cause all that's waiting is regret
And don't you know I'm not your ghost anymore
You lost the love I loved the most

I learned to live half alive
And now you want me one more time... 

And who do you think you are
Running around leaving scars
Collecting your jar of hearts
And tearing love apart, 
You're gonna catch a cold 
From the ice inside your soul 
Don't come back for me. 
Who do you think you are?

I hear you're asking all around
If I am anywhere to be found
But I have grown too strong
To ever fall back in your arms 

And I've learned to live half alive
And now you want me one more time

And who do you think you are
Running around leaving scars
Collecting your jar of hearts, 
And tearing love apart 
You're gonna catch a cold 
From the ice inside your soul 
So don't come back for me 
Who do you think you are?

Dear, it took so long just to feel alright
Remember how to put back the light in my eyes
I wish I had missed the first time that we kissed
Cause you broke all your promises 
And now you're back 
You don't get to get me back 

And who do you think you are
Running around leaving scars
Collecting your jar of heart
And tearing love apart 
You're gonna catch a cold 
From the ice inside your soul 
So don't come back for me 
Don't come back at all! 

And who do you think you are
Running around leaving scars
Collecting your jar of hearts
And tearing love apart 
You're gonna catch a cold 
From the ice inside your soul 
So don't come back for me 
Don't come back at all 
Who do you think you are? 
Who do you think you are? 
Who do you think you are?


Dengar lagu ni, mengingatkan mistulip pada memori silam. Bukan manis untuk dikenang tapi cukup membuatkan diri ini semakin mengenali kekuatan diri, semakin tahu menilai seseorang insan. Syukur diberikan ketabahan itu.

Actually en. suami suka sangat lagu ni, tapi bukan yang version asal christina perri. Tapi, jar of hearts versi boyce avenue and tiffany alvord. Yang mana lagi best?






mistulip: Don't come back for me. Don't come back at all. Who do you think you are?

Tuesday, January 1, 2013

2013 yang bererti

Assalamualaikum...

Selamat tahun baru 2013! Tahun ni mistulip tak ada azam pun. Sebab azam tahun lepas pun ada yang tak tercapai. So tak perlu nak berazam bagai, cuma buat yang terbaik untuk diri sendiri dan orang sekeliling serta iringi setiap usaha yang dilakukan dengan doa. Cumanya, harapan tu tetap ada.


Harap diri jadi super rajin untuk writing thesis kat rumah, so that boleh grad masters tahun ni.

Harap dapat jadi isteri solehah untuk tahun ni, tahun-tahun akan datang dan hingga ke syurga.

Harap dapat uruskan rumah tangga dengan lebih teratur (maklum la baru je duk sama after 4 bulan nikah, banyak yang perlu dirancang dan disusun).

Harap dapat jadi seorang insan yang boleh membahagiakan suami, ma dan abah serta orang-orang yang disayangi.

Harap dapat buat keputusan dengan bijak samada nak cari kerja atau sambung PhD lepas habis masters ni.

Satu lagi, boleh tak kalau berharap tahun ni ada insan baru yang dapat temankan mistulip kat rumah? Sesungguhnya duk sorang-sorang kat rumah jadi suri rumah tak bertauliah sangat la bosan. Moga Allah kurniakan rezeki tu pada kami. Aamiin..

Mistulip namakan semua kat atas ni harapan, bukan azam sebab rasanya azam tu terlalu berat. Sampai kalau tak dapat, macam boleh kecewa je. Kalau harapan tu, rasa ringan sikit. Cuma jangan la mengharap kosong je, kena ada usaha yang setimpal. Moga-moga berjaya dan dipermudahkan segala urusan oleh-Nya.

Ok, stop membebel. Moga 2013 lebih baik dari 2012 dan tahun-tahun sebelum ini.



Hahaha..laki bini excited pegang rabbit - Rabbit Park, Bukit Tinggi.





mistulip: esok terpaksa tinggalkan en.suami selama 2 hari 1 malam untuk selesaikan urusan kat ukm...