Saturday, October 12, 2013

Masak memasak: Ketam bercili

Assalamualaikum...

Hari ni nak bagi resepi ketam bercili yang mistulip buat selasa lepas. Makan dengan nasi putih, telur dadar dan sayur kangkung kicap.



Bahan-bahan:

  • 2 ekor ketam
  • 4 ulas bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • 2 biji cili merah
  • 2 sudu makan cili giling
  • Sos cili
  • Sos tomato
  • Garam, kunyit dan gula
  • Minyak untuk menggoreng dan menumis


Cara-cara:

  1. Potong ketam kepada dua, bersihkan dan lumurkan kunyit dan garam.
  2. Goreng sebentar dalam kuali, angkat dan toskan.
  3. Tumiskan cili giling hingga pecah minyak.
  4. Masukkan bawang merah, bawang putih dan cili merah yang dikisar bersama terlebih dahulu. Tumis sehingga pecah minyak.
  5. Masukkan air mengikut banyak mana kuah yang diingini.
  6. Masukkan sos cili, sos tomato, garam dan gula secukup rasa.
  7. Masukkan ketam dan balik-balikkan sehingga masak.


Selamat mencuba! memang sedap..tapi setiap kali makan ketam, mesti sakit dada. alergic ke?

No comments: