Friday, October 17, 2014

Anugerah Syawal

Bismillah..

Lama betul menyepi tiba-tiba tajuk entri anugerah syawal, padahal syawal dah berlalu hampir 3 bulan T_T

Alhamdulillah, sehari sebelum 1 syawal hari tu, kami dapat berita gembira. Setelah penantian hampir 2 tahun, akhirnya Allah makbulkan doa kami untuk dikurniakan zuriat.

Perasaan pada masa tu tak tergambar dengan kata-kata. Dua-dua tak sangka yang check UPT kali ni jadi positif. Sebelum ni asyik negatif je, sampai kadang-kadang rasa nak putus asa. Tapi memang betul la orang cakap, bila kita dah betul-betul redha, rezeki tu akan datang pada kita.

Kali pertama double line keluar :)

Memang pada masa tu, lain sikit banding dengan bulan-bulan sebelumnya, tak begitu mengharap. Masa tu memang dah redha, kalau ada rezeki kami, ada la. Dan syukur Alhamdulillah, Allah kurniakan juga rezeki untuk kami jadi ibu dan bapa.

Sekarang usia kandungan dah masuk 19 minggu. Sekejap je dah nak 5 bulan. Dan syukur juga, setakat ni mistulip tak mengalami alahan yang teruk. Sekadar rasa penat dan mengantuk. Sekali dua je ada muntah, tu pun masa gosok gigi. Cumanya makan tak berapa lalu sikit, lebih-lebih lagi kalau nasi. Bila dah hujung-hujung tu rasa berat je nak habiskan. Nasib baik sihat je, bila pegi checkup tak ada masalah lagi setakat ni.

Antara usaha mistulip untuk mengandung:

1. Makan follic acid. Orqng cakap elok untuk persediaan awal rahim. Kalau yang baru nak kahwin tu, 3 bulan sebelum kahwin lagi dah digalakkan makan.

2. Consume vitamin shaklee, ambik set basic je. Kali pertama beli GLA complex untuk mistulip dan Zinc complex untuk husband. Lepas bulan pertama still period cycle tak stabil, mistulip tambah alfalfa. Makan hampir 5 bulan juga, baru lekat. Sebelum tu dah rasa nak give up sebab macam tak jadi pape pun. Hahaha.

3. Berurut dengan bidan kat kampung. Sempat 3 kali juga pegi megurut. Mengurut ni kena pegi masa tengah period. Hari pertama period je terus mistulip balik kampung sorang2 naik bas. Terpaksa sebab husband susah nak dapat cuti. Bidan pun ada bagi makan nenas yang dah dibacakan dengan ayat2 quran. Kena makan masa tengah period tu. Untk bersihkan rahim, bagi keluar semua darah2 lama yang degil tak nak keluar. Lepas tu dia pesan lepas je dah habis period amalkan minum air kelapa muda. Ni untuk lawaskan period yang next month.

4. Maklumkan pada mak ayah dan juga mertua. Biar diorang tau dan minta dorang doakan kita. Makin ramai orang doakan, insyaAllah diizinkan. Doa ibu bapa ni kan berkat, sama dengan doa wali-wali. InsyaAllah.

5. Teruskan berdoa. Mistulip buat juga solat sunat dhuha, minta dimurahkan rezeki. Solat hajat pun buat, minta sungguh2 dari Allah. Hanya Dia tempat kita bergantung harap. Kebetulan last period tu sebelum bulan puasa. So, sepanjang bulan puasa tu, lagi banyak buat solat dhuha n hajat, plus baca quran sume. Dan dengan berkat bulan ramadhan, doa kami dimakbulkan. Alhamdulillah.

10 minggu

Itu saja usaha yang mistulip lakukan. Moga dapat membantu pada siapa2 yang masih belum dikurniakan zuriat. Yang penting terus berusaha dan berdoa. Jangan putus asa.

Moga zuriat dalam kandungan ini dilindungi sehingga hari bersalin.  Lahir dengan sihat dan sempurna. Amin.

2 comments:

anajingga said...

Tahniah dan semoga dipermudahkan :)

Mistulip said...

Tq anajingga atas doanya :)